V Hradci Králové staví parkovací dům pro 500 aut

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
01.05.2008 22:00
Hradec Králové

Hradec Králové - V Hradci Králové začala dlouho připravovaná stavba parkovacího domu pro 500 aut ve Wonkově ulici. Stavební firma BAK Trutnov v pondělí převzala staveniště a zahájila přípravné práce. V květnu začnou těžké stroje odstraňovat půdu a měl by odstartovat archeologický průzkum lokality. Pro ČTK to dnes uvedla firma Atol, která systém parkování ve městě provozuje. Garáže by měly být hotové nejpozději do září příštího roku.

    Parkovací dům za více než 100 milionů korun by měl ulehčit zejména dopravou přetížené oblasti kolem ulice Karla IV. v centru města. Atol předpokládá, že zhruba třetinu míst obsadí rezidenti. Zbytek bude pro návštěvníky města. Zatím jediným parkovacím domem ve městě jsou od prosince garáže se 425 místy v novém sídle krajského úřadu.
    Atol má podle koncesní smlouvy s radnicí systém parkování provozovat 30 let. Výnosy z parkovného má investovat do parkovacích domů. Proinvestovat musí 320 milionů korun a vedle parkovacího domu ve Wonkově ulici má vytvořit ještě dalších 500 míst.
    Vlnu kritiky ve městě vyvolalo rozhodnutí Atolu a radnice o zvýšení cen parkovného od ledna až o 400 procent. Největší nesouhlas vyvolaly ceny na historickém Velkém náměstí, kde vzrostly až na 100 korun za hodinu. Radnice pak s Atolem po protestech lidí připravila snížení cen na Velkém náměstí alespoň o víkendech.
0 komentářů
přidat komentář