Línkův Domov sociální péče na Hagiboru dokončen

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
30.04.2008 17:40
Praha

Praha - Pražská židovská obec vybudovala na Hagiboru domov sociální péče pro židovské seniory. Domov včera zástupci obce představili novinářům. Rekonstrukce historické budovy bývalého chorobince z počátku 20. století a přístavba ubytovacího zařízení vyšla téměř na 200 milionů korun. Jedná se o největší projekt v novodobé historii pražské židovské obce, šetřili jsme na něj devět let, řekl dnes její předseda František Bányai.
    Židovská obec, která budovu získala v restituci, už na počátku 90. let minulého století rozhodla o její přestavbě na domov sociální péče. Základní kámen byl položen před dvěma lety.
    Stavba je těsně po dokončení, v pondělí se do ní přestěhovali první obyvatelé, kteří si už dnes ubytování pochvalovali. "Jsem za to moc vděčná, začala jsem tady znovu žít," uvedla dnes Hana Feixová, která se přestěhovala ze zařízení na ulici Milady Horákové.
   V původní historické budově bude denní centrum. Senioři tu najdou prostory pro fyzioterapii a rehabilitaci, tělocvičnu, lékařské ordinace, jídelnu, společenský sál i  modlitebnu. Budova zrekonstruovaná podle projektu architekta Jana Línka se rozrostla v severní části o moderní bezbariérovou přístavbu, v které vzniklo 46 bytů pro 60 lidí. Kromě dlouhodobého ubytování nabídne domov i krátkodobé pobyty pro seniory, o které se rodina nemůže například několik týdnů starat.
Při výstavbě se kladl důraz také na otázku bezpečnosti ubytovaných. Zdi novostavby jsou údajně z betonu, celý areál je navíc obehnán vysokou zdí.
Objekt je určen pro členy židovské obce, Federace židovských obcí a přidružené spolky. Pro veřejnost zůstane objekt, v kterém byla dnes zahájena také výstava o historii Hagiboru, uzavřen.
    Prostor Hagiboru na Vinohradské třídě je historicky svázán s životem pražských Židů. V budově, která byla postavena podle projektu architekta Viktora Kafky, sídlil od roku 1911 izraelský chorobinec, později starobinec. Jméno Hagibor (hebrejsky hrdina) získala oblast ve 20. letech minulého století, kdy byl v blízkosti starobince vystavěn sportovní stadion.
Na počátku druhé světové války sloužil Hagibor jako nouzová škola a útulek pro židovské děti. "Strávila jsem zde kus dětství a raného mládí. Byl to ostrov svobody, kde jsme mohli během války přežít," vzpomínala dnes jedna z pamětnic Anna Hyndráková.
Na konci války celý areál sloužil jako internační a transportní tábor pro židy ze smíšených manželství, kterým prošlo na 3500 lidí. Po válce připadl objekt vinohradské nemocnici, která sem umístila dětské oddělení.
0 komentářů
přidat komentář