Tendr na projekt opravy vily Tugendhat byl chybný

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
30.04.2008 14:35
Brno

Brno - Tendr na projektanta vily Tugendhat byl chybný, brněnský magistrát měl vyřadit vítězné sdružení firem. Po brněnském krajském soudu, který na nesrovnalosti upozornil už předloni, to uvedl i Nejvyšší správní soud (NSS). Nevyhověl kasačním stížnostem antimonopolního úřadu, který tendr v minulosti posvětil, a vítězům soutěže. ČTK to dnes sdělila mluvčí NSS Sylva Dostálová. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) musí vydat nové rozhodnutí, které se bude řídit názorem soudů.
    Architekti, kteří si na tendr stěžovali, teď chtějí počkat, jak se město k rozsudku postaví. Teprve pak zváží další kroky, uvedl člen projekčního týmu Jindřich Škrabal. Město ale zatím o zrušení původního tendru z roku 2003 neuvažuje, přesto si nechalo zpracovat dvě nezávislé právní analýzy, řekl dnes ČTK náměstek brněnského primátora Ladislav Macek (ČSSD). Mají určit, zda může radnice k rekonstrukci použít projekty sdružení vedené firmou Omnia. Právě toto sdružení podle soudů nesplnilo podmínky soutěže.
    Vila, která je na seznamu světového dědictví UNESCO a od roku 1994 patří městu Brno, čeká na generální opravu už několik let. Rekonstrukce se má týkat téměř všeho, včetně staticky narušených základů. Projekt stál město devět milionů korun. Důležité ale je, s jakou cenou za rekonstrukci jednotlivé týmy projektantů kalkulovali. Omnia mluvila o 200 milionech Kč. Architekti Ludvík Grym, Jan Sapák a Jindřich Škrabal ale ve společném projektu, který skončil druhý, tvrdí, že by šly opravy zařídit levněji.
    Vítězný projekt na rekonstrukci je hotový a odevzdaný, Omnia dokončila i změny ve statické části, které požadovali památkáři, uvedl vedoucí projektant Omnie Vítek Tichý. "Nejsem toho názoru, že by z toho všeho mělo mít za následek zrušení smlouvy o  dílo mezi městem a vítězným sdružením," uvedl Macek. Přesto si chce počkat na názory právníků. Škrabal požaduje, aby město zrušilo výsledky výběrového řízení a z desítky uchazečů vybralo vítěze znovu.
    Právě Sapák, Škrabal a Grym u  ÚOHS požadovali vyřazení vítězného sdružení firem Omnia, Archatt a Archteam z  výběrového řízení hned v roce 2003. Společnosti neměly v obchodním rejstříku zapsány činnosti, které by jim umožňovaly projekt připravit. Potřebné kvalifikační předpoklady prokázali pouze subdodavatelé, které si společnosti najaly.
0 komentářů
přidat komentář

Související články