Radní Plzně změnili územní plán pro možnou galerii

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
25.04.2008 13:50
Plzeň

Jeden ze dvou vítězných návrhů ze soutěže konané v roce 2003. Autoři: Václav Ulč, Radek Dragoun a Eva Švarcová-Špelinová
Plzeň - Plzeňští radní ve čtvrtek navrhli schválit změnu územního plánu v lokalitě U Zvonu v centru Plzně z prostoru urbanistické zeleně na smíšené centrální území. Plzeňský kraj požádal vedení města, aby mohl na atraktivním místě po domě zbouraném po povodních v roce 2002 postavit novou budovu Západočeské galerie. Změnu územního plánu ještě musí schválit zastupitelé, řekl dnes novinářům primátor Pavel Rödl.
    "Je z 99,5 procenta jasné, že jakákoliv zástavba, tedy ani galerie, není schopna v tomto území na povrchu splnit požadavky na parkovací místa, takže bude-li se to území dál zastavovat, budou tam muset být podzemní parkovací místa," řekl primátor.
    I přes silné tlaky na rychlé zastavění plochy po odstřelení domu zničeného povodněmi v roce 2002 tam město upravilo parčík, který je zde dosud. Změnou územního plánu Plzeň otevře možnost prázdné místo na okraji sadového okruhu zastavět, jak to navrhují památkáři i architekti. Podle nich by měl být prostor znovu zastavěn, aby se mimo jiné jasně vymezil sadový prstenec. Podobný názor měli i účastníci veřejné architektonické soutěže, kterou město na vyřešení prostranství vypsalo v roce 2003. Z celkem 47 návrhů navrhovalo 44 architektů postavení objektu, jen tři chtěli na místě park.
    Podle Rödla projevil zájem o lokalitu zatím jen Plzeňský kraj, pokud by se objevili ještě jiní investoři, rozhodlo by zastupitelstvo o tom, co nakonec na volném místě bude stát.
    Plzeňský kraj by rád U Zvonu postavil s pomocí dotací EU novou moderní galerii za 270 milionů korun. Krajští radní původně uvažovali o dvou lokalitách - v historickém objektu v areálu Škody a v centru, na okraji sadového okruhu U Zvonu. Studie, kterou si nechal kraj vypracovat, jako lepší místo jednoznačně vybrala lokalitu U Zvonu. V nové expozici by měla galerie vystavovat vzácná a unikátní díla, která jsou zatím v depozitářích. Základem expozice bude prezentace těch nejlepších kusů sbírky - především ze druhé poloviny 19. a první poloviny 20. století.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Kraj má rozum...
Karel
26.04.08 05:21
souhlas
Milan
26.04.08 08:50
zobrazit všechny komentáře

Související články