Ze zámku v Čechách pod Kosířem bude i kongresové centrum

Vložil
ČTK
25.04.2008 13:45
Olomouc

Olomouc - Radní Olomouckého kraje již mají jasno v tom, jak využijí zámek v Čechách pod Kosířem, který by měli získat od státu v druhé polovině roku. Hejtman Ivan Kosatík dnes novinářům řekl, že kromě muzejních expozic bude částečně využit jako kongresové centrum s možností ubytování a stravování. Rekonstrukce má stát odhadem 100 milionů korun.
    Studii na využití zámku musí kraj předložit ke schválení Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. "Počítá se v ní s muzeem rodu Silva-Tarouců i Mánesovým muzeem a expozicí hanácké kultury. Zároveň zde bude obřadní síň, která bude sloužit i obci, a přednáškový sál. Počítáme i s ubytováním," uvedl Kosatík.
    Ubytování ve dvoulůžkových pokojích má mít kapacitu 50 lůžek, což odpovídá jednomu zájezdovému autobusu. "Nepůjde o komerční služby, ubytování bude navazovat na program přednáškového sálu. Podobně také stravovací provoz s  kapacitou 120 lidí," dodal.
    Předpokládané náklady na rekonstrukci činí 100 milionů korun. Oprava by měla skončit nejpozději v roce 2015. "Předpokládáme, že stavební práce bychom zahájili v roce 2009," řekl hejtman.
    Velkou část financí chce kraj získat z Evropské unie i tzv. švýcarských fondů, které jsou součástí evropského dotačního mechanismu. Určeny jsou pro obnovu památek. Náměstek hejtmana Pavel Horák už dříve potvrdil, že by se kraj chtěl ucházet o dotaci ve výši 48 milionů korun.
    Zámek se stovkou místností je nyní prázdný. Naposledy patřil šlechtickému rodu Sylva-Taroucy, který jej nechal v polovině 19. století přestavět v klasicistním slohu a vytvořil kolem něj dvacetihektarový park se vzácnými dřevinami. Dvacet let zde pobýval jako učitel malířství mladých šlechticů Josef Mánes. Od roku 1954 sloužil zámek až donedávna jako speciální škola pro mentálně postižené a dětský domov, který se přesunul do staré prostějovské nemocnice. Od té doby zámek hledá využití. O to, aby si jej převzal kraj, usilovaly tři desítky okolních obcí.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
šťastnou ruku
Fiala
25.04.08 04:33
zobrazit všechny komentáře

Související články