Český Krumlov stáhne žalobu na ministerstvo kvůli mostu

Vložil
ČTK
25.04.2008 01:30
Český Krumlov

Český Krumlov - Český Krumlov stáhne žalobu, kterou podal na ministerstvo kultury kvůli tomu, že prohlásilo most přes říčku Polečnici kulturní památkou. Rozhodli o tom dnes zastupitelé. Most z roku 1768 brání protipovodňovým opatřením, proto ministerstvo kultury i památkáři začátkem dubna souhlasili s tím, že bude přemístěn. Kam se tato památka přestěhuje, však dosud není jasné.
    Radnice zažalovala ministerstvo v listopadu 2006. Město tím zpochybňovalo historickou hodnotu mostu a poukazovalo na to, že byl ve 20. století opravován a tyto zásahy jej znehodnotily. Poté, co ministerstvo přestalo bránit odstranění mostu z koryta řeky, důvod k žalobě pominul. "Nemá cenu neuznat jej jako historickou památku, pokud nebude bránit protipovodňovým opatřením," vysvětlil dnes starosta Luboš Jedlička.
    Polečnice se často vylévá z břehů a zaplavuje centrum. Povodí Vltavy chce proto letos zahájit úpravy celého jejího koryta za zhruba 90 milionů korun, podle starosty by měly práce začít v říjnu. Koryto nyní pojme tříletou až desetiletou vodu. Po rozšíření, prohrábce dna a rekonstrukci ochranných zdí ochrání město až před stoletou vodou.
    Vhodným místem pro přestěhování mostu je podle návrhu radnice část Jelení zahrady, kde byl počátkem 17. století zámecký rybník a pak zahrádky, nyní je tam v plánu nový městský park. Národní památkový ústav však s  touto lokalitou nesouhlasí, protože památka by tam postrádala návaznost na okolí. Proto nyní hledá vhodnou lokalitu. Most by podle památkářů měl vést odněkud někam, nikoli stát někde jenom jako torzo. Za přijatelné zatím považují dvě varianty nového umístění, které by částečně zachovávaly vazbu na historickou komunikaci, k níž most náleží. První je přemístění mostu do blízkého sportovně rekreačního areálu, další vhodná lokalita se nachází u odbočky na Chvalšiny v  blízkosti Petráškova Dvora.
0 komentářů
přidat komentář

Související články