Architekti kvůli Karolině podezírají vedení Ostravy z korupce

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
30.11.2005 16:15
Ostrava

OSTRAVA - Skupina polských architektů podezírá některé členy vedení města Ostravy z korupčního chování, řekla dnes novinářům jejich právní zástupkyně Siomona Pavlicová. Právě polští architekti před několika lety vyhráli mezinárodní soutěž na budoucí podobu jednoho z nejlukrativnějších míst v centru Ostravy - Karolinu. Město však nakonec od této koncepce ustoupilo a zastupitelé dnes rozhodli o vyhlášení developerské soutěže. Případem se zabývá policie.

Vedení města prý podle Pavlicové zřejmě za úplatu manipulovalo s územním plánem ve prospěch jednoho z investorů. Pavlicová však tvrdí, že nemá v současnosti k dispozici žádné přímé důkazy.
Vedoucí ostravského protikorupčního oddělení Vlastimil Studený potvrdil, že se policie případem zabývá. Nešetří však korupci, ale možné pozměňování územního plánu. S ohledem na počátek vyšetřování ake odmítl sdělit, jakékoli bližší informace.
Primátor Ostravy Aleš Zedník (ČSSD) opustil dnes tiskovou konferenci poté, co byl na možnost korupce dotázán jedním z novinářů. "Chci slyšet, že se mi omlouváte za takové dotazy, pane kolego nebo vypadnete z této místnosti," reagoval Zedník těsně před svým odchodem.
Město se dlouhodobě pře s polskými architekty o budoucí podobu Karoliny. Architektům se nelíbí ani nová soutěž na řešení celého území. Česká komora architektů navíc městu v úterý zaslala prohlášení, v němž tvrdí, že jde v tomto případě o skrytou neregulérní architektonickou soutěž, která s největší pravděpodobností obchází i zákon. Zastupitelé přesto developerskou soutěž odsouhlasili, měla by začít už v prosinci a výsledky by měly být známy do poloviny příštího roku.
Polští architekti, kteří před několika lety vyhráli mezinárodní soutěž a uspěli v konkurenci dalších 90 uchazečů, již dříve obvinili město z toho, že se řídí jen zájmy investorů.
0 komentářů
přidat komentář