Švédsko má nejvyšší obytnou budovu ve Skandinávii

Zdroj
ČTK
Vložil
Jan Kratochvíl
28.08.2005 08:10
MALMÖ (Švédsko) 27. srpna (ČTK) - Nejvyšší obytnou budovu ve skandinávských zemích otevřelo dnes bytové družstvo HSB v jihošvédském Malmö. Mrakodrap ve tvaru zkrouceného trupu má 54 poschodí a tyčí se do výše 190 metrů, čímž je viditelnou dominantou švédského baltského pobřeží.
Dům navrhl oceňovaný španělský architekt Santiago Calatrava, který se nechal při navrhování inspirovat vlastním sochařským dílem. Při slavnostním zasvěcení si užíval pohled z posledního poschodí na rovinu zemědělské provincie Skane nebo na Oresundskou úžinu, za kterou leží Dánsko.
Budova zvaná Turning Torso (Otáčející se trup) se skládá z devíti na sobě postavených krychlí, z nichž nejvýšší je proti nejnižší pootočena o devadesát stupňů. Krychle jsou přitom vytvarovány podle podoby lidského těla otáčejícího se na místě.
"Ve vzduchu viselo přání postavit něco výjimečného a také jsem chtěl nabídnout něco technicky jedinečného," řekl Calatrava, když přebíral ocenění od místních švédských úřadů.
Prostory ve třech nejspodnějších krychlích jsou vyhrazeny kancelářím a ve zbylých šesti jsou luxusní apartmány, které chtělo družstvo původně rozprodat soukromníkům, ale nyní se kvůli jejich vysoké ceně rozhodlo, že je bude pronajímat. Nejluxusnější byt bude stát 3000 euro měsíčně, tedy asi 90.000 kč.
0 komentářů
přidat komentář