V soutěži nejkrásnějších knih zaujal i Mirko Baum

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
21.04.2008 21:10
Praha

Praha - V soutěži o nejkrásnější knihy vydané v loňském roce zvítězila v kategorii krásné literatury Režná bába Miloše Doležala. Novinářům to dnes řekla předsedkyně letošní komise Simona Vladíková s tím, že Režná bába byla favoritem porotců i bez ohledu na kategorie. Nejkrásnější knihou pro děti a mládež porotci zvolili knihu Záhádky Petra Nikla, která neděli rovněž získala v  soutěži Magnesia Litera hlavní cenu i cenu pro nejlepší knihu pro děti a mládež.
O titul Nejkrásnější kniha vydaná v loňském roce se utkalo celkem 217 publikací. Porotci ocenili 17 knih v šesti kategoriích. Vítězové kategorií získali cenu ministra kultury, která je spojena s odměnou ve výši 50.000 korun.
V kategorii odborné literatury komise vybrala knihu Ulice na konci světa, jejímž autorem je německý architekt Mirko Baum. Mezi učebnicemi zvítězil Adamův deník autorské trojice Blanka Neoralová - Štěpánka Průhová - Lukáš Urbánek, z knih o výtvarném umění odborníci vybrali publikaci Z holandských zápisníků, která soustřeďuje texty slavného českého modernisty Emila Filly, a v  kategorii katalogů nejvíce zaujala publikace k výstavě Václava Hollara - Wenceslaus Hollar 1607-1677.
Své knihy do soutěže zaslalo celkem 109 nakladatelů. Porota letos zasedla v posledním lednovém týdnu. Komise nejprve vyřadila tři knihy pro technické nedostatky. Porotci tedy hodnotili 214 děl.
Podle pořadatelů počet soutěžících knih v posledních letech mírně stoupá, zvyšuje se také úroveň učebnic. Neplatí to ale v oblasti učebnic pro základní školy. "Dobrým trendem je, že nakladatelé dávají příležitost nejen renomovaným úpravcům a ilustrátorům, ale i začínajícím autorům, jejichž úroveň byla v tomto ročníku nadprůměrná," shrnula názor poroty Vladíková.
Pořadatelem soutěže, která se letos konala po třiačtyřicáté, je ministerstvo kultury společně s Památníkem národního písemnictví.
Ceny se udělují v kategoriích vědecká a odborná literatura, krásná literatura, literatura pro děti a mládež, učebnice pro školy a ostatní didaktické pomůcky, knihy o výtvarném umění a katalogy. Své ceny udílí rovněž Svaz polygrafických podnikatelů, Sdružení českých umělců grafiků (SČUG) Hollar a TypoDesignClub. Navíc Památník národního písemnictví udílí Cenu Arna Sáňky studentům polygrafických škol.
Podle pořadatelů se v loňském roce na českém knižním trhu objevilo více než 15.500 knih.

Nejkrásnější knihy roku 2007
Kategorie Vítěz
Vědecká a odborná literatura Mirko Baum - Ulice na konci světa
Krásná literatura Miloš Doležal - Režná bába
Literatura pro děti a mládež Petr Nikl - Záhádky
Učebnice Blanka Neoralová, Štěpánka Průhová, Lukáš Urbánek - Adamův deník
Knihy o výtvarném umění Emil Filla - Z holandských zápisníků
Katalogy Wenceslaus Hollar 1607-1677
Studijní práce - Cena Arna Sáňky Kateřina Šachová - Sedmero receptů Kateřiny Šachové
Cena Svazu polygrafických podnikatelů Hana Rousová - František Foltýn
Cena SČUG Hollar za ilustraci Lucie Olivová - Čínské pohádky (ilustroval Jan Chaloupek)
Cena TypoDesignClubu za grafickou úpravu Mirko Baum - Ulice na konci světa


Ulice na konci světa
Mirko Baum
KANT, 2007
200 stran, 33x21 cm, vázaná, česky, německy
Běžná cena: 550 Kč
Naše cena: 490 Kč (doba expedice: do 7 dnů)
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pro uprsnení
Baum Mirko
24.04.08 08:58
Mirko Baumovi
Jiří Schmidt
25.04.08 08:40
Kniha
Tom Jung
25.04.08 02:55
knihkupci o ní netuší
plzeňák
25.04.08 04:42
Mirko Baumovi
Jiří Schmidt
26.04.08 02:00
zobrazit všechny komentáře