Armáda dala Brnu pokutu deset milionů korun kvůli projektu Wilson

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
21.04.2008 20:55
Brno


Brno - Ministerstvo obrany udělilo Brnu pokutu téměř deset milionů korun kvůli bývalému armádnímu areálu u náměstí Míru. Armáda ho převedla na město bezplatně s podmínkou nekomerčního využití. Městská část však pozemky pronajala soukromé firmě, která připravila projekt stavby domu s asi 80 byty a službami. Ministerstvo se domnívá, že město včetně městské části porušilo smluvní podmínky, a proto vyčíslilo pokutu zhruba v hodnotě převedeného majetku, řekl dnes ČTK náměstek primátora Oliver Pospíšil.
    Stavba domu Wilson patří k nejkontroverznějším připravovaným projektům v Brně. Proti stavbě se ostře postavila část lidí bydlících v okolí. Kritizovali, že dům zavleče do klidné vilové čtvrti dopravu a zničí panorama náměstí Míru, jemuž dnes vévodí kostel. Obyvatelé také tvrdí, že investor získal od městské části pozemky neprůhledným způsobem. Městská část po kritice vzala zpět rozhodnutí, jímž pozemky pronajímá firmě Wilson Properity na 15 let. Nájemní smlouvy však zůstaly v platnosti.
    Pokuta od ministerstva nebude mít nejspíš vliv na to, jak budou bývalé armádní pozemky využity. "Pro to, aby areál mohl být skutečně nějak využíván, teď pominu, jestli by to byl projekt Wilson nebo například ordinace lékařů, tak se bez dodatku ke smlouvě o bezúplatném převodu neobejdeme," řekl Pospíšil. Omezení komerce je podle něj ve smlouvě třeba specifikovat. "Nejlépe, aby byl dodatek smlouvy ušit na míru záměru, který tam bude realizován," řekl.
    Pokutou se budou zabývat na úterním zasedání brněnští radní. Podle Pospíšila je materiál navržen tak, že pokuta se převede na městskou část, tedy na "autora" problému. Město prý poskytne městské části právní asistenci. Jinak ale platí, že městská část přebírá zároveň s pověřením nakládat s majetkem také odpovědnost za případné škody, řekl politik.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hmmm
jiri
22.04.08 10:25
argument
Jan Kratochvíl
22.04.08 12:57
zobrazit všechny komentáře

Související články