V květnu vyjde první kniha z nové edice o Slezské Ostravě

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
21.04.2008 14:40
Ostrava

Ostrava - Nová kniha přibližující vznik radnice Slezské Ostravy bude už během května k dostání v knihkupectvích. Publikace je součástí plánované edice Architektonické ikony Slezské Ostravy, která by měla ve čtyřech knihách představit některé architektonické památky v tomto městském obvodu, řekl dnes ČTK autor knihy Martin Strakoš.
    Podle Strakoše o architektuře sousední Moravské Ostravy vyšla již řada publikací, zatímco Slezská Ostrava je trochu opomíjená. "V představě návštěvníků města i samotných Ostravanů je takovým obvodem nepříliš vábným, spojeným s průmyslem," vysvětlil Strakoš. Dodal, že cílem bylo také vytvořit obsahově i formálně kvalitní knihu, kterých na Ostravsku nevzniká mnoho. "Vychází i knihy některých obvodů, ale třeba se rezignuje na typografickou kvalitu nebo na práci s písmem či obrazem, bývá tam spousta chyb," uvedl Strakoš.
    První kniha je podle Strakoše věnována radniční budově především proto, že je to ústřední budova, která vždycky symbolizovala práva a samostatnost určitého sídla. Kniha by měla popularizační formou, ale s důrazem na odbornost, přiblížit čtenářům historické skutečnosti a památku jako takovou. Publikace je proto doplněna řadou fotografií, plánů a náčrtků, je do ní vložen například i reprint jednoho čísla časopisu Architektonický obzor se soutěžními návrhy radniční budovy. Následovat by měla publikace zaměřená na památku funkcionalistické architektury - vilu Eduarda Lisky. Bude v ní zaznamenán vývoj vily od konce 19. století do poloviny století minulého.
    Vydání první publikace, nazvané Radnice Slezské Ostravy jako vychýlený svorník mezi tradicí a moderností, finančně podpořil i městský obvod Slezská Ostrava. Kniha vyjde v nákladu 500 kusů, z toho 100 číslovaných exemplářů bude mít kovový hřbet.
0 komentářů
přidat komentář