V centru Plzně začala rekonstrukce Americké třídy

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
21.04.2008 11:10
Plzeň

Plzeň - Velké problémy nastaly dnes ráno řidičům v centru Plzně. Stavbaři zde zahájili rekonstrukci frekventované Americké třídy. Jde o největší dopravní stavbu ve městě za poslední roky. Modernizace ulice na bulvár se 43 stromy a dlážděnými chodníky potrvá do konce roku a přijde na 200 milionů korun, řekl ČTK náměstek primátora Petr Rund.
    V první etapě stavby, která potrvá do konce července, je uzavřena část silnice od Wilsonova mostu na Anglickém nábřeží po Resslovu ulici. Uzavřeny jsou okolní ulice Františkánská, Goethova i Martinská. V ulicích zmizely desítky parkovacích míst.
    "Řidiči to zvládají, fronty se tvoří pouze v sadech od řeky Radbuzy podél Měšťanské Besedy, kde se navíc vinou festivalu Finále nedá parkovat," řekl koordinátor stavby Václav Pelikán. Podle něj ale mají problémy zejména řidiči, kteří o akci nevěděli. V příštích dnech se těmto místům vyhnou.
    Obchodníci a podnikatelé, kteří mají na Americké třídě provozovny, očekávají výrazný pokles tržeb a problémy se zásobováním. Omezená doprava je zde pro nákladní vozy, zásadně se změnil provoz MHD. Z trolejbusů si na Americké zachovala původní trasu pouze linka číslo 13. Cesta do práce tak trvá odedneška Plzeňanům o něco déle. "Úprava MHD během stavby si vyžádá 14 milionů korun, které jsou zahrnuty v nákladech akce," řekl šéf dopravního podniku Michal Kraus.
    Pět let připravovaná obnova Americké třídy zahrnuje v první fázi výměnu kostek za asfalt, který sníží hluk v ulici. Bagrování dlažby na nábřeží dnes začalo. První část od Wilsonova mostu do Resslovy ulice potrvá do 31. července. U Mrakodrapu vznikne kruhový objezd. Následovat bude do prosince několik etap až ke křižovatce U Práce. Nová Americká, která je dnes bez zeleně, bude mít širší dlážděné chodníky a 43 stromů.
    Hlavním důvodem opravy je podle Runda vybudování nových podzemních rozvodů energií, které jsou ve velmi špatném stavu. Město chce zároveň jednu z nejrušnějších tepen v centru zklidnit. Zatím plánuje, že bude průjezdná pro trolejbusy a automobily do 3,5 tuny. Vyloučeno není, že silnice, jejíž šířka se po dostavbě zúží, bude výhledově určená pouze pro MHD a pěší tak, jek radnice plánovala před pěti lety.
    O uzavírkách, postupu prací a náhradní dopravě informuje radnice na internetových stránkách www.plzen.eu/Americka.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
At´žije a vzrůstá krása našich měst
Petr Velička
21.04.08 01:06
...
Karel
21.04.08 05:52
Milan
...
21.04.08 05:08
2 Milan
Karel
22.04.08 04:32
"krásná americká"
Filip Kastl
23.04.08 10:53
zobrazit všechny komentáře

Související články