Lidé mohou volit nejlepší stavbu Moravskoslezského kraje

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
20.04.2008 13:45
Ostrava

Rekonstrukce koupaliště v Opavě
Ostrava - Vybrat si vítěze v soutěži o nejlepší stavbu Moravskoslezského kraje může i laická veřejnost. Vybírat lze z celkem 35 objektů dokončených a zkolaudovaných v loňském a předloňském roce. Hlasovací lístky najdou zájemci například na krajském úřadu, vlakovém nádraží Ostrava-Svinov nebo na Vysoké škole báňské-Technické univerzitě Ostrava. ČTK to řekla tajemnice soutěže Vendula Honová.
    "Není naším záměrem, aby soutěž byla vnímána pouze jako akce pro odborníky. Proto jsme pro veřejnost připravili tuto soutěž," uvedl předseda krajské rady Svazu podnikatelů ve stavebnictví v Moravskoslezském kraji Pavel Ševčík. Všechny přihlášené stavby jsou prezentovány na webu soutěže www.stavbamsk.cz, kde mohou lidé rovněž hlasovat. Soutěž pro laickou veřejnost potrvá do 31. května. Výsledky celé soutěže budou oznámeny v polovině června v ostravském Divadle Antonína Dvořáka.
Římskokatolický kostel sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu
    Hlavním cílem soutěže Stavba Moravskoslezského kraje 2007 je seznámit laickou i odbornou veřejnost se současnou úrovní stavitelství a architektury v regionu. "Rozhodně takové soutěže pomáhají zvýšit prestiž stavebnictví a kraj je podporuje. V posledních letech klesá zájem dětí a rodičů o stavařská řemesla, přitom v oboru je málo kvalifikovaných profesionálů a stavební firmy si už teď stěžují na to, že nemohou odborníky sehnat," uvedl hejtman Evžen Tošenovský.
     Soutěž má pět kategorií: stavby občanské vybavenosti, bytové domy, rodinné domy, průmyslové stavby a dopravní, inženýrské a vodohospodářské stavby. Odborná porota u přihlášených staveb posuzuje zejména celkový architektonický výraz a zakomponování stavby do okolního prostředí, ale také kvalitu stavebních prací, vliv na životní prostředí nebo originalitu.
    Mezi soutěžními stavbami je například Vodní areál a Římskokatolický kostel v Ostravě-Zábřehu, Společenský dům v Bruntále, Krevní centrum ve Frýdku-Místku, zavěšený most na D47 přes Odru a Antošovické jezero nebo dálnice D47.
0 komentářů
přidat komentář