Nejdražší luxusní bydlení je podle průzkumu v Londýně

Vložil
ČTK
18.04.2008 10:20
Praha

Praha - Nejdražším místem pro luxusní bydlení zůstává Londýn, kde metr čtvereční luxusního bytu loni stál průměrně 32.600 liber (více než milion Kč). Vyplývá to z průzkumu britské developerské sítě Knight Frank, na který upozorňují dnešní Hospodářské noviny (HN). Za nákup luxusních rezidencí se podle průzkumu v loňském roce platilo v průměru o 11 procent více než o rok dříve.
    K nejdražším lokalitám patří i monacké Monte Carlo, kde se za metr čtvereční luxusní plochy platilo 31.000 liber, uvedl průzkum. V Praze to podle developera bylo asi 87.000 korun.
    "Nejrychleji rostly ceny luxusních rezidencí v rozvíjejících se ekonomikách, jako je Čína a země východní Evropy. Druhým ohniskem zdražování byla světová finanční centra a rekreační oblasti ve Francii, Itálii a v Karibiku," uvedl ředitel výzkumu společnosti Knight Frank Liam Bailey.
    Nejvíce, o 40 procent, vyskočily loni ceny bydlení pro bohaté na středoamerickém ostrově Antigua. O 39 procent podražily luxusní nemovitosti ve francouzském městě Saint Jean Cap Ferrat, které leží nedaleko letoviska Nice, o procento méně se zvedly ceny v ruském Petrohradu.
    Ne všude se ale zdražovalo, například v irské metropoli Dublinu se ceny nadstandardních bytů v loňském roce propadly o 15 procent.
    Podle Baileye spočívá velký potenciál pro další léta v nákupech druhých nebo prázdninových domů, o které budou častěji jevit zájem lidé z východní Evropy a Číny. Zpomalení růstu cen luxusního bydlení kvůli hypoteční krizi se neobává.
0 komentářů
přidat komentář

Související články