Šéf antimonopolního úřadu je pod tlakem kvůli budově NK

Vložil
ČTK
15.04.2008 09:05
Praha

Praha - Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina je podle Hospodářských novin (HN) pod tlakem, aby zabránil stavbě budovy Národní knihovny v Praze na Letné, ale Pecina to nechce udělat. "Všichni by chtěli, abych to zakázal já. A já se k tomu moc nemám," řekl HN. Prohlásil rovněž, že všichni sice čekají na jeho rozhodnutí, ale on nevede žádné řízení. "Takže čekat můžeme do Vánoc," dodal.
    Místopředsedkyně úřadu Jindřiška Koblihová koncem března ČTK řekla, že o soutěži na návrh nové budovy pražské Národní knihovny úřad rozhodne zřejmě tento měsíc. Úřad pokračuje v šetření dokumentace k  soutěži, spolupracuje také s Evropskou komisí. Jde o komplikovanou záležitost, úřad si také nechává vypracovat odborné posudky z oblasti mezinárodního práva, sdělila. Na vyjádření ÚOHS čeká i tým Národní knihovna, který rozhoduje, jestli bude kontroverzní budova v Praze na Letné postavena.
    Dnešní HN připomínají, že Pecina už před dvěma měsíci konstatoval, že mu rozhodování nepřísluší a že uznání vítězného projektu Jana Kaplického nestojí nic v cestě. S  tím ale narazil u státních úředníků, píšou HN. "Pan náměstek ministra kultury (František Mikeš) mi sdělil, že se domnívá, že jsme nerozhodli správně," řekl Pecina. Mikeš se ale podle HN hájí, že tak silná slova nepoužil: "Žádný nátlak jsem na Pecinu nečinil. Jen jsem mu napsal dopis, jestli můžeme vynaložit veřejné peníze na něco, co nevzešlo z klasické veřejné soutěže."
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Kdo se odhodla k te rane z milosti ?
takyskeptik
15.04.08 10:19
HN
Petr Okrouhlý
15.04.08 11:23
Penězovody
Kaker
15.04.08 11:17
ad Penězovody
Jan Sommer (hlas z hnojiste)
15.04.08 12:31
Občan
ententyky
15.04.08 04:03
zobrazit všechny komentáře

Související články