První parkovací dům postaví Brno v Panenské ulici

Vložil
ČTK
09.04.2008 15:40
Brno

Brno - Hromadné garáže v Panenské ulici vedle budovy brněnského magistrátu budou prvním parkovacím domem, jímž chce město řešit palčivou situaci s parkováním v centru. Dům by měla stavět firma Brno Parking, v níž má město třicetiprocentní majetkový podíl. Radnice poskytne pozemek. Do měsíce se chce město s investorem dohodnout na pravidlech provozování budoucího domu a také na tom, jak se podělí o zisk z parkovného, řekl dnes novinářům primátor Roman Onderka.
    "Brno je připraveno jednat o tom, že tento parkovací dům postaví soukromý subjekt, bude ho provozovat po určitou dobu a následně město Brno z něj bude profitovat bez toho, aniž by kromě zmíněného pozemku do něj investovalo další prostředky," řekl Onderka.
    Jednou z možností je, že zisk z parkovného by zpočátku připadal firmě. Až by od motoristů vybrala peníze, které do stavby vložila, dělila by se o vybrané parkovné s městem.
    Stavba by mohla začít nejspíš příští rok; je na ni vydáno platné územní rozhodnutí.
    V centru Brna nyní chybí tisíce parkovacích míst. Na povrchu by jich přitom mělo ještě ubývat - radnice chce mít klidovou zónu bez aut například z Moravského nebo Dominikánského náměstí, kde dnes denně stávají stovky vozů.
    Asi před třemi lety přišlo minulé vedení radnice s nápadem zbudovat kolem historického jádra města devět parkovacích domů se 4500 místy. Projekt se pak zbrzdil. Úředníci zvažovali, zda by na stavbu nešlo použít evropské peníze. Zjistili, že je to možné, ale za přísných podmínek. Spolufinancování z evropských fondů by činilo nejvýše 37 procent, navíc pět let po zahájení provozu by se veškeré vybrané peníze musely začít do Bruselu vracet. Proto Brno možnosti dotace nejspíš nevyužije.
    Druhým parkovacím domem, který Brno hodlá v centru postavit, budou garáže pod parčíkem u Janáčkova divadla. Jejich stavba bude součástí projektu rozsáhlé rekonstrukce divadla za 1,2 miliardy korun. Stavební práce mají začít příští rok.
0 komentářů
přidat komentář

Související články