Jiran Kohout architekti využili Revit Architecture od Autodesku pro návrh bytového komplexu Jeseniova v Praze 3

V softwaru Revit Architecture vzniká nový bytový komplex ve staré zástavbě

Vložil
Tisková zpráva
16.04.2008 23:45
Autodesk, s.r.o.

Společnost Autodesk, světový lídr v oblasti 2D a 3D návrhového softwaru pro výrobu, stavebnictví, média a zábavu, oznámila, že architektonická kancelář Jiran Kohout architekti, přední tuzemské studio s řadou realizací, využila softwaru Revit Architecture pro projekt novostavby bytových domů Jeseniova, Praha 3 - Žižkov. Cílem projektu byla novostavba bytového komplexu o 149 bytových jednotkách v širším centru Prahy, kde bylo nutné reagovat na relativně složitou urbanistickou situaci v historické zástavbě města. Projekt představoval pro ateliér první komplexnější zkušenost se softwarem Revit Architecture, který demonstroval, jakých časových úspor lze jeho využitím dosahovat. Projekt je řešen ve spolupráci se stavebními společnostmi RUR, s.r.o. a Satpo Jeseniova s.r.o a v současné době je v realizaci.

Architekti volili urbanistický koncept, který se přizpůsobuje charakteru klasické žižkovské zástavby, ale zároveň při naplnění podmínek územního plánu usilovali o volnější interpretaci městského bloku. Snahou bylo vnést do komplexu prvky moderního bydlení, maximálně využít světlo, slunce a propojení s přírodními prvky. Rozsáhlý bytový soubor Jeseniova na pražském Žižkově vyžadoval koordinaci desítek specialistů a také dodržení celé řady regulativů a přesného zadání investora.

„Software Revit Architecture od firmy Autodesk se po našem bezmála ročním intenzivním používání ukázal jako vhodný nástroj i pro tak velký projekt, jako je soubor Jeseniova,“ konstatuje architekt Zdeněk Jiran, společník architektonické kanceláře. „Revit Architecture umožnil kreativně modelovat čtyři bytové domy včetně dalšího zázemí a posunul naši práci kanceláře na další kvalitativní stupeň.“

„Od tradiční práce v 2D programech a doplňkových 3D modelech jsme u tohoto projektu poprvé přešli na komplexní zpracování projektu v programu Revit Architecture od Autodesku. Hlavní výhoda řešení spočívala v modelování složitých fasád a vnitřních dispozic, pro něž je Revit výborným nástrojem,“ říká Ing. arch. František Štáfek, spoluautor projektu bytového komplexu Jeseniova, Praha. 

Středně velký tým studia Jiran Kouhout architekti a dalších specialistů používá Revit Architecture a další softwarová řešení od Autodesku. Architekti věděli, že nasazení zcela nového softwaru pro ně bude velkou zkouškou a zároveň dalším krokem v novém stylu práce. Při práci na projektech začal ateliér softwaru Revit Architecture cíleně používat v loňském roce. Podle slov jeho zástupců leží budoucnost a úspěch architektonické práce právě v takových sofistikovaných softwarových řešeních jako je Revit. Nejenže umožňuje komplexní práci v 3D, ale v konečném důsledku šetří drahý čas architektů a zefektivňuje jejich práci. „Nasazení Revitu pro všechny projekty kanceláře bude ještě nějakou dobu trvat, ale tak rozsáhlý projekt jako jsou byty Jeseniova nám dává obrovské zkušenosti s využitím všech funkcí tohoto řešení,“ říká Ing. arch. Zdeněk Jiran.


O společnosti Autodesk

Autodesk je světový lídr v oblasti 2D a 3D návrhového softwaru pro výrobu, stavebnictví, média a zábavu. Od uvedení aplikace AutoCAD v roce 1982 vyvinul Autodesk nejširší portfolio špičkových řešení digitálního prototypování, která pomáhají zákazníkům prakticky zkoušet nápady ještě před jejich realizací. Společnosti žebříčku Fortune 1000 využívají nástroje Autodesku k vizualizaci, simulaci a analýze reálného fungování svých návrhů už v počátečních stádiích vývoje, což jim pomáhá šetřit čas a peníze, zvyšovat kvalitu a podporovat inovace. Další informace o společnosti Autodesk najdete na webových stránkách www.autodesk.com nebo www.autodesk.cz.