Ve Stodůlkách možná vyroste čtvrť větší než Jižní Město

Vložil
ČTK
08.04.2008 22:05
Praha

Praha - V pražských Stodůlkách poblíž stejnojmenné stanice metra zahájila developerská společnost Finep stavbu rozsáhlého obytného a kancelářského projektu Západní město. Podle údajů firmy by mělo jít o největší urbanistický projekt v Česku po roce 1989. Po dokončení by mohl rozlohou překonat i pražské Jižní Město. Nyní má firma v lokalitě zajištěno 1,15 milionu metrů čtverečních, potenciál pro výstavbu má ale až šest milionů metrů čtverečních. Novinářům to dnes řekl předseda představenstva Finepu Michal Kocián.
    "Bylo pro nás překvapením, jak velký rozsah území se nám podařilo díky akvizicím zcelit," řekl hlavní architekt Finepu Luděk Hruška. Celková souvislá plocha potenciálně v lokalitě využitelná pro developerskou činnost sice činí až šest milionů metrů čtverečních, tuto plochu plochu ale Finep dosud zajištěnou nemá. "To by ani nebylo možné," řekl šéf firmy.
    "Je to oblast, která se jistě bude rozvíjet v dalších letech. Je to směr, ve kterém má Praha potenciál. V budoucnu může velikostí překročit i Jižní Město," uvedl Kocián.
    Hodnota první fáze činí šest miliard korun, rozprostírat se bude na 375.000 metrech čtverečních. Investice do zastavění celé lokality podle Kociána určitě přesáhne 50 miliard korun.
    Představitelé Finepu tvrdí, že Západní město je zatím největším urbanistickým projektem v  Česku. Na pražské Harfě Finep postavil přibližně 2000 bytů. Mezi dosavadní největší rezidenční developerské projekty v Česku z hlediska rozlohy a investic patří například ostravská Karolina. Ta se rozprostírá přibližně na 300.000 čtverečních metrech. Na území bývalé koksovny v centru Ostravy by měla společnost Multi Development postavit za zhruba 15 miliard korun vedle kanceláří, obchodů a kulturních zařízení i zhruba 1000 bytů.
    Hlavního stavebního dodavatele první fáze projektu firma neupřesnila, podle informací ČTK jde o společnost Skanska CS.
    Finep není jediným vlastníkem projektu, dělí se o něj z poloviny s pražskou realitní společností Ungelt. Developer je ale podle Kociána hlavním manažerem výstavby Západního města.
    Jednotlivé čtvrti projektu budou pojmenované podle evropských zemí, jako první se začne stavět Britská čtvrť s 300 byty a administrativní objekty.
    Množství pronajímatelných komerčních ploch přesáhne 100.000 čtverečních metrů. Podle Kociána se nyní chýlí k závěru vyjednávání s vážným zájemcem o pronájem podstatné části plochy kanceláří, odmítl však zatím upřesnit o jakou firmu jde.
    "Je to společnost Siemens," řekl ČTK zdroj obeznámený s děním na komerčním realitním trhu. Mluvčí Finepu Pavla Temrová tuto informaci s odkazem na další jednání odmítla komentovat. "Mohu potvrdit, že jednání probíhají," uvedl pro ČTK mluvčí Siemensu Petr Sedláček. Podle informací ČTK by si Siemens mohl v lokalitě pronajmout až 40.000 metrů čtverečních, nájemné by se mohlo pohybovat mezi 13 až 14 eury za metr čtvereční (přibližně 325 až 350 korun). "Není ale vyloučené, že jim Finep učinil ještě výhodnější nabídku," řekl zdroj z  kancelářského trhu.
    Nejmenší byty budou mít v Západním městě kolem 36 metrů čtverečních. Jejich cena se bude pohybovat kolem 50.000 korun za čtvereční metr. Prodej prvních bytů začne přibližně za dva měsíce. V rámci celého projektu má u Stodůlek vyrůst až 10.000 bytových jednotek.
    Stavba Západního města začíná centrálním náměstím, na které bude výstup z metra. Náměstí má být podle údajů firmy srovnatelné s rozlohou pražského Václavského náměstí.
    Dokončení první fáze výstavby Západního města plánuje firma na rok 2012. Celý projekt by mohl být dokončen v horizontu deseti až 15 let. Rychlost výstavby bude záviset na poptávce po bytech v prvních fázích projektu.
    V současné době podle Kociána finišuje jednání s největšími českými bankami o  financování projektu. "Požadavky bank s ohledem na americkou krizi se mírně navýšily," řekl Kocián k podílu vlastního financování a úvěrů při rozvoji Západního města.
    Podobný obytný a komerční komplex firma v budoucnosti plánuje také na východě metropole v okolí pražských Štěrbohol. Ještě do minulého týdne podle Kociana developer nepomýšlel v Česku na expanzi do regionů, to se ale prý již změnilo. "Dostali jsme jednu vysoce atraktivní nabídku z jednoho krajského města v Čechách," řekl. Odmítl ale upřesnit, o jaké město jde.
    Finep vznikl v roce 1995. Od té doby prodal ve 14 rezidenčních projektech více než 4000 bytů. Dosud se specializoval na Prahu, v roce 2006 rozšířil podnikání i na Slovensko. Nyní uvažuje o expanzi také do Srbska, na Ukrajinu, ale také například do Vietnamu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Káhira
Vích
08.04.08 10:32
zobrazit všechny komentáře