Moravské kartografické centrum zahájilo první sezonu

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
07.04.2008 21:25
Praha

Velké Opatovice (Blanensko) - Moravské kartografické centrum ve Velkých Opatovicích na Blanensku zahájilo v těchto dnech svoji historicky první sezonu. Jeho zřizovatelé doufají, že ročně zařízení, jehož chloubou je obří plastická historická mapa Moravy a Slezska, přivítá asi 5000 turistů. ČTK to dnes řekl velkoopatovický starosta Jiří Bělehrádek. Město chce podle něj centrum dále rozvíjet.
    Mapa je vystavena v přístavbě opatovického zámku. Město ji loni nechalo dostavět za asi 40 milionů korun a umístilo v ní kartografický unikát, vyrobený v poměru 1:25.000. Tvoří jej 79 dílů rozkládajících se na 150 metrech čtverečních. Mapa ukazuje, jak vypadala Morava a Slezsko přibližně před sto lety.
    Centrum bylo otevřeno loni v říjnu. Ve zkušebním provozu, který trval do prosince, do něj zavítalo asi 2000 návštěvníků. Kromě mapy jsou v  expozici vystaveny i další kartografické předměty: kromě map také obří fotoaparáty a přístroje.
    Cílem města nebylo jen vytvořit turistickou atrakci, ale vybudovat s Českou kartografickou společností středisko pro setkávání odborníků z tohoto oboru.
    "V zámku bychom pro ně chtěli vytvořit sál a ubytovací kapacity, aby si mohli u nás pořádat kongresy a semináře," uvedl Bělehrádek. Projekt k tomuto záměru by měl podle něj vzniknout v příštím roce, potřebné náklady dosud nebyly vyčísleny.
    Plastická mapa byla patrně vytvořena pro vojenské účely. Celá desetiletí chátrala v  depozitářích. Patří Moravskému zemskému archivu, který ji neměl kde vystavit. Prostory po vleklých jednáních s různými institucemi nabídly až Velké Opatovice.

0 komentářů
přidat komentář