Lyžařský areál v Bedřichově navrhne Martin Rajniš

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
02.04.2008 23:50
Praha

Bedřichov (Jablonecko) - Nových běžeckých tratí, ale i kvalitního zázemí se dočkají sportovci a turisté v jizerskohorském Bedřichově. Obec tam chce vybudovat moderní lyžařský areál, pod návrhem projektu je podepsaný renomovaný architekt Martin Rajniš. Starosta Bedřichova Petr Šmaus dnes ČTK řekl, že záměr již schválili zastupitelé, v polovině dubna se ještě uskuteční jeho veřejné projednání.
    Nový bedřichovský lyžařský areál vyroste v  místě, které slouží již tradičně závodníkům i turistům, a to na louce pod Lesní chatou, kde končí i závod Jizerská 50. "V současné době je tam provizorní mobilní zázemí a při závodech se tam stavějí stany," dodal starosta.
    Areál bude jako ostatní Rajnišovy stavby ze dřeva, skla a žuly. Zázemí v  něm najde Jizerská obecně prospěšná společnost, která se stará o běžeckou magistrálu. Bude tam sídlit i horská služba, závodníci, ale i všichni běžní návštěvníci magistrály. Statisícům běžkařů, kteří do Bedřichova nyní míří, chybějí šatny a také služby.
    Martin Rajniš patří k předním českým architektům. Je spoluautorem obchodního domu Máj na pražské Národní třídě (1972-1975), pavilónu dějin dopravy na Expu 1986 ve Vancouveru, podílel se na projektu Centra Smíchov (1999) a navrhl také řadu rodinných domů a administrativních budov. Naposledy na sebe upozornil stavbou poštovny na Sněžce.
    Na bedřichovském stadionu vyrostou tři vzájemně propojené budovy. Technické zázemí bude zasazené do terénu a jeho střecha bude zatravněná. Návštěvníci tam najdou občerstvení, lyžařský a cyklistický servis, obchody a půjčovny sportovního vybavení. Zázemí bude fungovat i v létě pro tenis a nové víceúčelové hřiště. "Nepočítáme s pevnou tribunou, když bude třeba, postavíme mobilní," poznamenal Šmaus. Výstavba budov se odhaduje asi na 60 milionů korun, obec na ni chce získat evropskou dotaci.
    "Vybudovat potřebujeme i nově běžecké tratě, aby se pohyb turistů po magistrále lépe rozložil a jednotlivé lokality se propojily," podotkl starosta. Nyní vyráží většina běžkařů jen jedním směrem, a to z Bedřichova na Šamalovu louku. Po nové trase by se měli dostat lyžaři až do Janova nad Nisou, další nástupní místo by mělo být na Maliníku. Mimo běžeckého kolečka budou na nové trati tři můstky a jeden podjezd. Obec již požádala na tratě a přejezdy o územní rozhodnutí.
    V Bedřichově bydlí 270 stálých obyvatel, v sezoně tam je ale denně až 5000 lidí.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
dřevo sklo a žula, to je slovo do pranice
To,máš Butta , Junior
07.04.08 03:57
veřejné projednání byl paskvil a propadák
Přemysl Frantík Kuchař
05.08.11 11:59
zobrazit všechny komentáře