V Jundrově a Komíně se chystá zahradní bydlení

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
01.04.2008 15:55
Brno

Brno - Některé brněnské městské části chtějí novou výstavbu bytů korigovat tak, aby investor nepostavil jen domy, které rozprodá, ale vybudoval mezi nimi také náměstí s vodními prvky, stromořadí a parčíky. Požadují také, aby projektanti při plánování mysleli na začlenění nových bytových domů do okolí. Komplexy zahradního či luxusního bydlení se připravují například v městských částech Komín a Jundrov. V prvním případě se má stavět v bývalém kamenolomu, ve druhém v zahrádkářské kolonii, zjistila ČTK.
    V Jundrově vznikla pro zastavění zahrádkářské kolonie architektonická studie. Většině zastupitelů se její podoba líbí, řekl dnes ČTK starosta Miroslav Kolář. "Většinová část zastupitelstva by si přála, aby součástí bytové výstavby byla občanská vybavenost, aby se zbudovaly komunikace, nové napojení Jundrova na město mostem, aby se postavila garážová stání, penzion pro důchodce, parkové úpravy podél řeky. To ovšem předpokládá silnějšího investora," řekl starosta.
    Odborníci spočítali, že nadstandardní vybavení, jako je úprava okolí domů a nábřeží, by střízlivým odhadem přišlo na 30 až 40 milionů korun. Investice by se pak musela promítnout do ceny prodávaných bytů.
    Zda se podle projektu bude v Jundrově stavět, záleží podle starosty na mnoha jednáních. Investor by v musel dosáhnout částečné změny územního plánu a také získat další pozemky. Velkou část z nich vlastní jednotlivci, z nichž část se záměrem nesouhlasí. Myslí si, že kolonie se hodí spíš pro stavbu rodinných domů, na pozemku chtějí stavět sami, někteří je chtějí výhodně prodat a část lidí je zase využívat jako zahradu. "Je kolem toho diskuse, která není jednoznačně rozhodnuta. Bude záležet i na tom, zda zastupitelstvo studii přijme," uvedl Kolář.
    V komínském kamenolomu chce soukromý developer stavět komplex s  terasovými byty. Na pozemku počítá platný územní plán s nerušícím průmyslem, zastupitelé městské části by tam však raději viděli bydlení. Podpořili proto urychlené projednání změny územního plánu, aby se mohlo začít stavět. "Nám spadne kámen ze srdce. Doteď tu byli podnikatelé, kteří tam chtěli úpravnu drtě nebo jiné průmyslové aktivity, které však přináší velkou dopravní zátěž," řekl starosta Komína Karel Hledík.
    Podle studie se v kamenolomu počítá s asi 150 terasovými byty. "Každý z nich je zvláštní, architekti si nevzali pravítko, ale vše je elegantně vykrouženo ve křivkách," popsal starosta. Bytový komplex kopíruje stěnu lomu obrácenou na východ a jih. "Stěna obrácená do Svrateckého údolí, které je samozřejmě docela hlučné, je zastíněna stavbou velkokapacitních garáží, které souvisí s obytným prostorem," řekl Hledík.
    Zda se začne stavět, bude záležet v první řadě na změně územního plánu. Schválit by ji museli brněnští zastupitelé. Investor by také musel získat patřičná povolení.
0 komentářů
přidat komentář

Související články