Expo 2015 bude v italském Milánu

Vložil
ČTK
01.04.2008 10:40
Francie

Paříž

Paříž - Světovou výstavu Expo v roce 2015 uspořádá italský Milán. V pondělí o tom v Paříži rozhodl Úřad pro mezinárodní výstavy (BIE). Představitelé BIE dali Milánu přednost před tureckým Izmirem, informovala agentury AP.
    Pro Milán hlasovalo 86 zástupců BIE, pro Izmir 65. Odcházející italský premiér Romano Prodi označil výsledek hlasování za těsné vítězství. "Turci také předvedli výbornou práci. Ale vyhrát může pouze jeden," řekl po oznámení výsledků.
    "Jsem velmi šťastná, ale také vnímám tu zodpovědnost," přivítala vítězství starostka Milána Letizia Morattiová. Doplnila, že příprava světové výstavy začne okamžitě.
    Na milánském náměstí Piazza del Duomo v noci na dnešek vypukly oslavy. Členové přípravné skupiny, která zajišťovala kandidaturu města na Expo, byli úspěchem nadšení. "Je to pro nás velké zadostiučinění a současně i velká příležitost," prohlásil ředitel městského výstaviště Enrico Pazzali.
    Světové výstavy se konají každých pět let a Česká republika se jich pravidelně účastní. Zatím poslední Expo uspořádalo v roce 2005 Japonsko v prefektuře Aiči. Expo 2010 se bude konat v čínské Šanghaji.
0 komentářů
přidat komentář

Související články