Malostranské a hradčanské zahrady jsou perlou Prahy

Zdroj
Petr Satrapa
Vložil
ČTK
01.04.2008 10:10
Praha

Praha - Pražské malostranské a hradčanské zahrady jsou zelenou oázou uprostřed metropole a lákadlem pro tisíce turistů. Většina z nich vznikla z někdejších palácových zahrad zakládaných na místech opevnění Pražského hradu a okolních svazích dle italského vzoru. Až na výjimky prošly v posledních letech rekonstrukcí a jsou přístupné veřejnosti. Po zimní přestávce bude dnes otevřena Valdštejnská zahrada v areálu Senátu.

Zahrady Pražského hradu - Hrad obepíná prstenec sedmi zahrad, z nichž byla v době před rokem 1989 většina pro veřejnost uzavřena. Po revoluci se začalo s jejich rozsáhlými rekonstrukcemi, které vrátily zahradám podobu z 20. let, jejíž autorem byl slovinský architekt Josip Plečnik. Jižními zahradami je po rekonstrukci možné obejít celý Hrad. K areálu přilehá rovněž zrekonstruovaná pětice terasových palácových zahrad.

Palácové zahrady - Barokní zahrady se rozkládají na jižním svahu hradčanského návrší a jsou spojnicí mezi Hradem a Malou Stranou. Systém strmých schodišť spojuje Ledeburskou, Malou a Velkou Pálffyovskou, Kolowratskou a Malou Fürstenberskou zahradu. Součástí objektu je Galerie Ledeburské zahrady.

Valdštejnská zahrada - Rozlehlou zahradu v sousedství barokního Valdštejnského paláce zdobí mimo jiné unikátní sala terrena, určená pro zahradní koncerty, uměle vytvořená krápníková stěna a voliéra s výry.

Zahrady Strahovského kláštera - Zahrady Strahovského kláštera tvoří dvě menší zahrady Konventní a Opatská, malá Vyhlídka s vinicí a Velká strahovská zahrada. Velká strahovská zahrada je přístupná veřejnosti, Opatská zahrada slouží jako letní restaurace.

Petřínské zahrady - Petřín je rozsáhlým komplexem zahrad utvářených při malostranských palácích. Mezi petřínské zahrady patří krom klášterních zahrad, Lobkovická zahrada, Seminářská zahrada, Kinského zahrada, Vrtbovská zahrada, Schönbornská zahrada a Petřínské sady. Jednou z nejkrásnějších je Vrtbovská zahrada při Vrtbovském paláci, která bývá označována za klenot mezi barokními zahradami v celé střední Evropě. Schönbornská a část Lobkovické zahrady jsou využívány velvyslanectvími USA, respektive Německa a jsou veřejnosti nepřístupné.

Vojanovy sady - Zahrada o rozloze 2,4 ha byla veřejnosti zpřístupněna v roce 1954 a při té příležitosti dostala název Vojanovy sady na památku českého herce Eduarda Vojana. Vojanovy sady patří mezi nejstarší částečně zachovalé zahrady v Praze, neboť vznikly z části někdejší ovocné zahrady založené po zboření biskupského dvorce roku 1248.

Černínská zahrada - Dvouúrovňová zahrada se nachází v sousedství Černínského paláce. Je využívaná ministerstvem zahraničí, zpřístupněna veřejnosti bývá jen mimořádně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články