Přednáška nizozemského architekta René van Zuuka

22. dubna 2008, doprovodný program Stavebních veletrhů Brno 2008

Zdroj
Galerie architektury Brno
Vložil
Tisková zpráva
31.03.2008 12:00
Přednášky

René van Zuuk vystudoval Technische Universiteit v Eindhovenu, kde také od roku 2003 působí jako profesor. Před čtrnácti lety založil v Almere vlastní kancelář. Mezi jeho realizace patří nové sídlo Architektonického centra v Amsterdamu ARCAM nebo Art Pavilon v Zeewolde. Před třemi lety zrealizoval v Almere, nejmladším holandském městě, most, vedoucí k bytovému domu „Block 16", jehož je rovněž autorem, a který pro svou dynamiku nese přezdívku „Vlna". Dům i most jsou součástí nového územního plánu centra Almere, který projektovalo studio OMA. V loňském roce byl dokončen bytový dům v Lelystadu, který je součástí územního plánu na novou část vznikajícího města, tentokrát je autorem studio West 8, slavné svým urbanismem a přístupem k tvorbě krajiny. René van Zuuk byl v roce 2001 nominován na Cenu NAi a rok poté na Cenu Miese van der Rohe.

Sledujeme-li projekty René van Zuuka vytvořené během posledních deseti let, přes jejich značnou vizuální různorodost je zde několik jednotících momentů, které působí jako programový manifest.
Určujícím společným jmenovatelem je společná touha klienta a architekta po něčem zvláštním.

V podtextu všech jeho návrhů je stále trvající hledání způsobu, jak vytvořit budovu co nejzajímavější, a přitom s co nejnižšími náklady. Jeho cílem je spojit maximálně možnou ojedinělost, neobvyklost, zvláštnost konečného výsledku s jednoduchostí provedení.

Znalost technologie stavění, obor, který René van Zuuk vystudoval, je pro autora zásadní. Téměř každý projekt čerpá svoji brilantnost, čistotu a jedinečnost z myšlenky, která dává vzniknout návrhu a podporuje jeho průběh. Bližší anylýza těchto počátečních impulzů odhalí, že jsou obsaženy ve třech hlavních tématech: konstrukce, technologie výroby a provedení stavby.
0 komentářů
přidat komentář