Stavbami Plzeňska jsou centra obchodu a podnikání a pavilon zoo

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
28.03.2008 09:00
Plzeň

Plzeň - Obchodní dům Galerie Dvořák, podnikatelské centrum Avalon a pavilon pro africké kopytníky v zoo, všechny v Plzni, se dnes staly ve svých kategoriích Stavbami Plzeňského kraje 2007. Soutěž, do níž se přihlásilo rekordních 30 staveb, si získává mezi architekty, projektanty, dodavateli a investory stále větší prestiž a už i nominace je ocenění, řekla ČTK předsedkyně poroty Anna Hostičková.

    Zvláštní ceny si odnesly nová rodinná vila pod Sylvánem za originální návrh provedený ve vynikající kvalitě. V rekonstrukcích to byla Galerie Sektu v areálu Bohemia Sektu Starý Plzenec za originální návrh prestižního prostoru firmy v historické části jejího areálu a Muzeum příhraničí Kdyně za záchranu historického objektu.
    Galerie Dvořák, která zvítězila v kategorii novostavba, se stala novou dominantou nejstaršího plzeňského sídliště Slovany. Navrhla ji pražská architektonická kancelář Lewis&Hickey a projektoval plzeňský Raval. Z hodnocení porotců vyplývá, že Slovany s výraznými bulváry už tím mají vlastní centrum. Galerie je stavba dostatečně objemná a přitom odlehčená doplňující obchodní páteř nájemními prostory.
    Stavba roku mezi rekonstrukcemi budov je Avalon Business Center poblíž centra Plzně od architektů Jaroslava Dokoupila a Petra Hovořáka, autorem projektu je AIP Plzeň. Vznikla z bloku bývalých tiskařských závodů ze 30. let 20. století. Jádrem jsou kancelářské prostory seskupené kolem nového nádvoří se zelení, vodou a maximálním prosklením.
    V kategorii sportovních a volnočasových staveb zvítězil pavilon pro africké kopytníky v plzeňské zoo, který navrhl plzeňský HBH atelier. "Na první pohled - Afrika!," zhodnotili porotci. Jednoduchými prostředky vznikl podle nich střízlivý a elegantní objekt.
    Z 30 přihlášených staveb postoupilo 11 do užší nominace. Podle Hostičkové jsou návrhy rok od roku lepší, žádný nekvalitní se letos neobjevil. Poprvé se v soutěži objevil interiér - galerie výrobce sektů.
    Všechny stavby se mohou přihlásit do soutěže Stavba roku ČR, kterou v roce 2003 vyhrála rekonstruovaná plzeňská Měšťanská beseda a o čtyři roky dříve novostavba obvodní radnice v Plzni na Slovanech.
    Nejlepšími stavbami Plzeňského kraje roku 2006 byly Plzeňský hotel U Zvonu, židovský památník v Hartmanicích na Klatovsku, dálniční tunel vrchem Valík a přestavba Kalikovského mlýna v Plzni.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
tak jsme si v Plzni zasoutěžili
Milan
28.03.08 01:50
To Milan
Petr Votava
28.03.08 02:15
???
Milan
28.03.08 02:32
Re.
Petr
28.03.08 02:59
zobrazit všechny komentáře

Související články