ŘVC zahájí letos práce na splavnění horního toku Vltavy

Vložil
ČTK
28.03.2008 00:10
České Budějovice

České Budějovice - Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC) letos odstartuje práce na splavňování horního toku Vltavy pro rekreační plavbu, úpravy v budoucnu umožní plout po řece z Českých Budějovic až do Prahy. ČTK o tom dnes informovala Pavlína Straková z odboru komunikace ŘVC. Úřad má již pravomocné územní rozhodnutí na výstavbu plavební komory na jezu v Českém Vrbném, který je součástí prvního úseku z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou.

    "Výstavba plavební komory České Vrbné je klíčová pro splavnění první části. Vzhledem k náročnosti celé stavby je však její výstavba plánována až na příští rok," uvedl ředitel ŘVC Miroslav Šefara.
    Aby mohly lodě plout z metropole až do Českých Budějovic, bude muset stát vynaložit na úpravy toku nejméně 2,6 miliardy korun. O prodloužení vodní cesty usiluje především Jihočeský kraj.
    Letos ŘVC plánuje modernizaci jezu v Českém Vrbném a prohloubení koryta ve zdrži jezu v Hluboké nad Vltavou. Investice pro letošní rok dosáhnou 70 milionů korun. Příští rok ředitelství dokončí kromě plavební komory České Vrbné i úpravu koryta řeky v Budějovicích pod Jiráskovým jezem. V plánu je i stavba přístavu v Českém Vrbném a přístaviště Lannova loděnice v Českých Budějovicích.
    Celý projekt na jihočeské části řeky je rozdělen do tří úseků - z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou, z Hluboké k vodní nádrži Hněvkovice a odtud do Týna nad Vltavou. První rekreační parník z Orlíku by se mohl v Budějovicích objevit do tří až čtyř let. Modernizace jezů nebo zprovoznění zatím nepoužívaných plavebních komor, hlavně od Týna nad Vltavou proti proudu, si vyžádá 600 milionů korun.
    Celý projekt je plánován až do roku 2013. Potom se "jihočeská" Vltava plavebně napojí na Orlickou přehradní nádrž. Dokončením plavebních zařízení na Orlíku a Slapech vznikne souvislá vltavská vodní cesta, napojená díky Labi na rozsáhlou síť evropských vodních cest.
0 komentářů
přidat komentář

Související články