Ostrov chystá obnovu kulturního domu postaveného ve stylu sorela

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
28.03.2008 00:15
Plzeň

Ostrov (Karlovarsko) - Ostrov připravuje rozsáhlou obnovu svého kulturního domu, který je typickou ukázkou architektonického stylu socialistického realismu z 50. let minulého století, označovaného zkráceně jako sorela. Náklady na rekonstrukci objektu se pohybují kolem 28,2 milionu korun. Město chce podstatnou část financí získat z takzvaných norských fondů. ČTK to dnes řekl starosta Jan Bureš.

    Když město se žádostí uspěje, mohlo by obdržet až 85 procent z celkových nákladů na opravu kulturního domu. Jeho stav je téměř havarijní. Do budovy zatéká poškozenou střechou a voda narušuje nosnou konstrukci. "Projekt vyřeší odvodnění celé střechy, zateplení stropních prostor, opravu klempířských prvků a krytiny. Obnovu potřebuje rovněž fasáda," uvedla Romana Stolínová z odboru rozvoje a územního plánování města.
    Zásah restaurátorů nutně vyžaduje i sousoší a plastické reliéfy na fasádě objektu. Dílo sochaře Jaroslava Šlesingera tvoří tři postavy v nadživotní velikosti představující studenta, horníka a žnečku. "Sochy poškodila koroze armatury, která je na mnoha místech odkrytá. Povrch soch je i napaden mechy a lišejníky. Do sousoší je necitlivě zasazena tyč hromosvodu, která je zalitá asfaltem," poznamenala Lucie Mildorfová z kanceláře starosty.
    Starosta doufá, že projekt na záchranu kulturního dědictví má šanci na úspěch. Dům považuje za významnou architektonickou památku. Nelíbí se mu ale příliš dlouhá doba na vyřízení žádosti, kvůli které je nutné zahájení oprav odložit minimálně do příštího roku. "Pokud bychom neuspěli a dotaci nezískali, museli bychom rekonstrukci rozložit nejspíše do několika let a postupovat po etapách," konstatoval Bureš. Norské fondy byly založeny v roce 2004 a mají poskytovat finanční pomoc deseti novým členským státům EU až do roku 2009.
    Autorem projektu Domu kultury v Ostrově byl architekt Jaroslav Krauz a kolektiv vedený architektem Josefem Sedláčkem. Projekt byl dokončen koncem března 1954, základní kámen byl položen 1. května téhož roku. Stavba byla dokončena a slavnostně otevřena přesně za rok, 1. května 1955.
    Architektonickému stylu sorela ve světě odpovídá tradicionalismus, v Německu pak poválečná moderna. V těchto stylech byly budovány komplexně pojaté zástavby podle antických pravidel kompozice s důrazem na symetrii. Podobné stavby jako v Ostrově lze nalézt také v Rakousku, Maďarsku, Polsku či Německu. Největším příkladem je ale francouzské město Le Havre, které je zařazeno na seznamu památek světového kulturního dědictví UNESCO.
0 komentářů
přidat komentář

Související články