NK: Provoz v "chobotnici" bude připomínat semafor

Zdroj
Šárka Mrázová
Vložil
ČTK
27.03.2008 11:40
Jihlava

Praha - Knihovna jako semafor, který řídí čtenáře barvami a čárami - tak si představují knihovníci fungování nové Národní knihovny (NK) podle návrhu Jana Kaplického, která by měla stát na Letné. Místa setkání a základní služby obklopí zelená barva; přerušovaná čára, vyžadující platnou registraci, bude před studovnami. Červená zabrání vstupu do přísně chráněných konzervačních fondů. Vyplývá to ze studie o provozu, kterou zveřejnila ředitelka úseku novodobých fondů NK Bohdana Stoklasová.

    Vedení NK nyní čeká na rozhodnutí antimonopolního úřadu, aby mohlo pokračovat v jednáních o zahájení stavby. Pokud se spory okolo nové knihovny vyřeší, vypracuje se ještě letos podrobná studie, která se detailně zpracuje do projektu pro stavební povolení.
    Na Letnou by se měly přestěhovat fondy od roku 1801 až po současnost; budova pojme až 10 milionů knihovních jednotek, což by mělo kapacitě knihovny pomoci na 50 let. Čtenáři si budou moci volně vybírat ze 300.000 dokumentů, dalších 50.000 bude v obsluhovaných příručních knihovnách. K dispozici bude i 1250 studijních míst, dalších 700 ve společenských a odpočinkových prostorách.
    Architektura budovy představuje podle Stoklasové třírozměrný prostor, který se vizuálně jako by vznáší nad pódiem. Okraje pódia budou v některých místech vyvýšeny a šikmé plochy pokryje zrcadlová nerezová ocel. Budova se v osmi bodech "jako by lehce" dotkne země. Do okolní zeleně je zasazena tak, že nepřesahuje úroveň stromů.
    Prostor tzv. pódia z neleštěného bílého mramoru bude mimo jiné sloužit parkovišti, nakládání, vykládání a skladování materiálu i centrálnímu datovému úložišti Národní digitální knihovny. Borovice, břečťan, balvany a tekoucí voda vytvoří atmosféru zahrady. Prostorem vyklenutým nad pódiem bude takzvaná ulice, na pódium a park se přímo napojí pomocí ramp a schodišť. Bude hlavním architektonickým prvkem, který propojí vnitřní a vnější prostor budovy.
    Zpřístupněna bude i mimo otevírací dobu knihovny, naváže na restaurace, relaxační zóny, knihkupectví a další zázemí důležitá pro provoz knihovny. Strop i podlaha budou vyrobeny z materiálů tlumících hluk. Výhled do budovy umožní i panoramatické výtahy.
    Ve studijní zóně s volným výběrem se plánuje využití takzvaných chytrých regálů, které díky speciálním technologiím identifikují chybně založené dokumenty a šetří knihovnické kapacity. Ve specializovaných, tichých studovnách si přijdou na své čtenáři věnující se badatelské práci.
    Mimořádným bezpečnostním opatřením bude podléhat "srdce" knihovny, tedy národní konzervační fondy. V podzemním skladu je bude obsluhovat jeřáb. Nepřítomnost lidí umožní nižší koncentraci kyslíku, která sníží nebezpečí vzniku požáru. Pokud by přece jen vznikl, je prý možné do prostoru vpustit plyn, který ho uhasí a dokumentům neublíží.
    Ve vnitřním pracovišti knihovny budou kanceláře a zázemí pro pracovníky knihovny. Magnetem pro návštěvníky by měla být multifunkční kavárna Oko s výhledem na Staré Město.
    Národní knihovna nyní připravila na podnět památkářů nové vizualizace návrhu "chobotnice". Podle Stoklasové by měly zabránit spekulacím o výšce budovy a umístění do exteriéru. "Vizualizace se připravovaly s jeřábem, který jsme postavili na místě. Nelze tedy zpochybnit, že je to zmanipulováno," řekla Stoklasová.
    Ve čtvrtek mělo vypršet měsíční ultimátum, které dal architekt Kaplický pražským radním po závěrečné schůzce týmu Národní knihovna. Podle serveru tyden.cz už na něm ale netrvá. "Jsem ochoten počkat i déle," řekl dnes Kaplický serveru. Před měsícem radním vzkázal, že pokud se do měsíce nezačne na chobotnici pracovat, přestane s Prahou jednat. Pohrozil i žalobou do Štrasburku. Nyní o nové knihovně rozhoduje antimonopolní úřad, který ale zatím k žádnému výsledku nedospěl.
17 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
anonymům navzdory
David Teplý
28.03.08 01:05
co to je za komentáře?
honza
29.03.08 04:01
> honza
pipe
29.03.08 06:35
zobrazit všechny komentáře