Silnice přes Letnou povede jinudy, kácet se zřejmě nebude

Vložil
ČTK
27.03.2008 10:20
Praha

Praha - Kvůli ražbě tunelového komplexu Blanka pod Letnou zřejmě nebude pokácen ani jeden strom. ČTK to řekl František Polák, mluvčí společnosti Metrostav, která tunel buduje. Silnice, která dočasně nahradí průjezd ulicí Milady Horákové, povede dnešním staveništěm a park nezasáhne. Komunikace ale bude užší, zřejmě tam nebudou chodníky a cyklostezky, uvedl Polák.

    Podle Poláka se investor s Metrostavem dohodli, že přistoupí na variantu, která nezasáhne Letenské sady. Bude to však na úkor kvality silnice, poznamenal mluvčí. Komunikace splní pouze minimální nároky na provoz v této lokalitě. Musí mít dva oddělené jízdní pruhy, jeden pro autobusy, druhý pro auta.
    "Je to jednoznačný úspěch. Zeleň ve městě je už nyní vystavena obrovskému tlaku, tento projekt by výrazně poškodil celý park a otevřel cestu k jeho další zástavbě," uvedl Martin Skalský z občanského sdružení Arnika, které proti kácení veřejně vystupovalo. Podle něj vedl magistrát účelovou kampaň, když tvrdil, že silnici není možné postavit jinde. "Teď se ukazuje, že to možné je," dodal Skalský.
    Nová komunikace měla vést z ulice Na Valech ulicí Na Špejcharu kolem izraelského velvyslanectví přímo do parku na Letné. Stavbě mělo ustoupit až 16 stromů. Úřady ale povolily kácení pouze čtyř.
    Tunelový komplex s názvem Blanka se skládá ze tří úseků - Brusnice, Dejvice a Královská obora. Bude měřit celkem 5,5 kilometru a měl by být hotov do října 2011. Názory na jeho stavbu nejsou jednoznačné. Podle některých se doprava přesune do podzemních tunelů a obytné zóny od ní budou ochráněny, podle jiných se po jeho dokončení intenzita dopravy uvnitř města ještě zvýší.
    Tunely Blanka tvoří severní úsek pražského městského okruhu. Celý okruh je rozdělen na pět částí - jižní, západní, severní, severovýchodní a východní.
0 komentářů
přidat komentář

Související články