Architekt pavilonu pro Muchovu epopej žádá o pomoc ministra kultury

Vložil
ČTK
25.03.2008 11:15
Praha

Pavilon pro Slovanskou epopej (foto: www.czechartmodel.cz)
Praha - Spoluautor návrhu nové budovy pro Slovanskou epopej Alfonse Muchy Jindřich Smetana žádá kvůli údajným průtahům při přípravě její výstavby o pomoc ministra kultury Václava Jehličku. V dopise, který dnes obdržela ČTK, ministra upozorňuje na to, že Praha by podle něho mohla v budoucnu o cyklus dvou desítek pláten s ohledem na nesplnění darovací smlouvy přijít.
    Mucha daroval epopej hlavnímu městu za podmínky, že pro ni postaví zvláštní budovu. Podle Smetany by měl pavilon stát k roku 2010. Tehdy uplyne zákonná sedmdesátiletá lhůta od Muchova úmrtí, která může mít na vlastnictví obrazů vliv. Smetana v dopise ministrovi napsal, že se obává toho, že "město situaci podceňuje a nesplněním podmínky darovací smlouvy ohrožuje zachování epopeje ve veřejném vlastnictví".
    Radní Milan Richter (ODS) již dříve uvedl, že se právní názory liší. Věc se podle něho vyřeší jedině tím, že budova bude v roce 2010 stát. Musí být také v souladu s Muchovou závětí, který měl o  budově a o rozmístění pláten jasnou představu, řekl radní.
    Městská rada už před pěti lety rozhodla, že pavilon podle návrhu Smetany a Tomáše Kuklíka bude na Výstavišti. Na Bruselskou cestu navrhli moderní dům s ocelovou konstrukcí, který bude vypadat jako krabička postavená na bok. Obrazy by měly mít v budově ideální mikroklima.
    Řízení k vydání stavebního povolení bylo přerušeno. Podle Smetany chybí souhlas magistrátního odboru správy majetku za vlastníka pozemku. Zástupci nájemce Výstaviště, firmy Incheba Praha, však takovou budovu v areálu nechtějí. Prý jim připadá nepřiměřeně veliká. Smetana poukazuje na to, že jíž nyní napjatý harmonogram výstavby je ohrožen.
    Richter by chtěl, aby se plátna, která jsou několik desetiletí na zámku v Moravském Krumlově, vrátila do Prahy už koncem letošního nebo začátkem příštího roku. Navrhuje, aby byly dočasně v některém z Křižíkových pavilonů. Incheba Praha s tím údajně souhlasí, je ale nutné prověřit technické podrobnosti.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pocit
jiri
27.03.08 10:11
zobrazit všechny komentáře

Související články