V karlovarské Becherově vile vznikne centrum pro mladé výtvarníky

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
21.03.2008 16:40
Karlovy Vary

Karlovy Vary - V karlovarské Becherově vile vznikne centrum pro mladé výtvarníky. Karlovarský kraj, který je majitelem historického objektu z roku 1912, již zpracoval studii a projekt. Nejdéle do konce května podá žádost o dotaci z Evropské unie v rámci výzvy Regionálního operačního programu. Do konce roku by potom mohla začít rekonstrukce budovy, která je odhadována na 89 milionů korun, řekl dnes ČTK hejtman Josef Pavel.

    Věří, že záměr na využití vily, postavené podle architekta Carla Hellera pro Gustava Bechera, je natolik zajímavý, že kraj se žádostí o dotaci uspěje. Jeho podíl by v tomto případě představoval asi 11,3 milionu korun. Na podzim by tedy mohly začít stavební práce a doba jejich trvání je odhadována zhruba na rok. Kraj už má platné stavební povolení. "Ve spodní části vily budou učebny a dílny pro výtvarníky a keramiky. Bude tady vypalovací pec a další pomůcky," řekl hejtman.
    Další podlaží je vyhrazeno pro víceúčelový sál a další menší společenské prostory. Ty lze využít například ke komorním koncertům, přednáškám a dalším kulturním akcím. Výstavní plochy jsou umístěny do druhého podlaží vily. Ta bude součástí Galerie umění Karlovy Vary, jejímž zřizovatelem je Karlovarský kraj. "Galerie se bude starat o provoz a program v Becherově vile. Náklady na provoz budou součástí rozpočtu galerie. Přilákat sem chceme především mladé umělce," dodal Pavel.
    Becherova vila stojí v karlovarské ulici Krále Jiřího. Původní majitel Gustav Becher posléze prodal objekt Chemickému spolku z Ústí nad Labem. Za války ve vile sídlilo SS. Stát vilu po roce 1945 znárodnil a od roku 1951 do 1987 sloužila jako Dům pionýrů a mládeže. V 90. letech minulého století ji převedlo ministerstvo školství na kraj jako součást směny za jinou nemovitost v Karlových Varech. Pozemky kolem vily patřily městu, které je kraji v roce 2006 prodalo asi za 140.000 korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články