V kampusu v Brně se opět staví, škola vyřešila problém s kurzy

Vložil
ČTK
17.03.2008 20:50
Německo

Berlín

Brno - Masarykova univerzita dnes začala budovat další část univerzitního kampusu v Brně-Bohunicích. Stavba pavilonu a dvou sportovních hal pro fakultu sportovních studií si vyžádá 300 milionů korun. Škola také vypsala již třetí výběrové řízení na další části kampusu. Umožnilo to rozhodnutí ministerstva financí pokrýt kurzové ztráty na úvěru z Evropské investiční banky. Ministerstvo vynaloží na ztráty 400 milionů korun, řekla dnes ČTK mluvčí školy Tereza Fojtová.
    Kvůli problému s kurzovými ztrátami se odložilo dokončení kampusu na rok 2010 a stavaři na půl roku přerušili práci. Evropská investiční banka poskytla na kampus 95 milionů eur (nyní asi 2,4 miliardy korun). Státní i univerzitní rozpočet však pracuje v korunách a cena eura za posledních pět let výrazně klesla. Ztrátu měl podle smlouvy s bankou pokrýt stát ze svého rozpočtu, jednání se však protahovala až do nynějšího převzetí závazku ministerstvem financí.
    Průtahy stavbu patrně prodraží. Kromě kurzových ztrát rozpočet asi navýší také inflace a stoupající ceny stavebních prací. "Přesné navýšení bude možné určit až na základě výsledků nového výběrového řízení," uvedl kvestor univerzity Ladislav Janíček. Škola je připravena uvolnit z vlastních zdrojů 200 milionů korun.
    Kromě pavilonu a sportovišť pro fakultu sociálních studií zbývá v kampusu dokončit ještě dalších devět objektů pro lékařskou fakultu a přírodovědeckou fakultu a společné výukové prostory s  laboratořemi. Na řadu objektů se již dva tendry uskutečnily. První škola zrušila kvůli nevýhodným cenovým nabídkám. Po druhém výběrovém řízení byla univerzita s  cenami spokojena, ale kvůli nedořešeným problémům s kurzovými ztrátami nemohla uzavřít smlouvy se stavebníky, kteří mezitím ztratili o zakázky zájem. Zbývající objekty měly školu podle původních plánů stát asi 1,75 miliardy korun.
    Výstavba univerzitního kampusu je jedním z největších současných brněnských stavebních projektů. Bude sloužit především medicíně, přírodovědným oborům a sportovním studiím. Kampus začala škola stavět v roce 2004. Městečko je určeno pro 5000 studentů a 750 vysokoškolských pracovníků. Původní projekt vyčíslil celkové náklady na 5,1 miliardy korun. O náklady se dělí univerzita, stát a město.
0 komentářů
přidat komentář

Související články