MfD: Většina nemovitostí v Karlových Varech patří Rusům a Čechům

Vložil
ČTK
28.11.2005 09:15
Olomouc

    KARLOVY VARY - Většina nemovitostí v Karlových Varech patří v současnosti podnikatelům z Ruska nebo tuzemským vlastníkům. Vyplynulo to z průzkumu při němž zmapovala Mladá fronta Dnes (MfD) 120 objektů v deseti ulicích v centru města. Mezi majiteli jsou rovněž lidé ze západní Evropy či Asie, kterých je ale minimum.
    Ze 75 hotelů a lázeňských domů s více než 20 lůžky patří 40 procent Rusům či lidem z bývalého Sovětského svazu. Spíše než mafiáni mají o domy zájem moskevští a jiní politici, píše dnešní MfD v regionální příloze.
    Na druhém místě ve vlastnictví domů v centru lázní jsou Češi a český stát. Ten vlastní vojenská lázeňská zařízení, dětskou léčebnu a podobně. Na třetím místě jsou západoevropští investoři. Například Rakušané jsou spolumajiteli hotelu Dvořák, Němci spoluvlastní hotel Excelsior, uvádí MfD.
    I nadále platí, že Rusové jsou nejlepší investoři, řekl MfD ředitel městského Infocentra Petr Masák. "S pomocí jejich kapitálu se podařilo opravit řadu domů v centru města. Dalším investicím se město nebrání, protože je jedině dobře, že město vzkvétá a ne naopak," dodal.
    Zájem cizinců o domy v lázeňském území a obchodně správním centru města evidují i realitní kanceláře. "Obecně se dá říci, že zájem ze strany cizinců hlavně z východu je stále. Není již tak výrazný jako dříve, ale trvá," uvedl jednatel Realitní kanceláře Reba Karlovy Vary Jiří Basl.
    Podle něj je zájem hlavně o domy v centru, byty v určitých lokalitách, jako jsou ulice Krále Jiřího, Lázeňská, Sadová a v neposlední řadě o nebytové prostory ke koupi nebo k pronájmu. "Několik pozemků jsme prodali cizincům na okraji Karlových Varů za účelem bydlení. V Karlových Varech a v Praze ale už působí ruské realitní kanceláře a většina klientů přechází přes ně," poznamenal Basl.
0 komentářů
přidat komentář