Herec Gere vyzývá kvůli Tibetu k bojkotu olympiády

Vložil
ČTK
15.03.2008 16:55
Praha

Hongkong - Americký herec Richard Gere, který patří mezi nejznámější protibetské aktivisty, dnes vyzval světovou veřejnost k bojkotu srpnových olympijských her v Pekingu, pokud Čína "uspokojivým způsobem" nevyřeší situaci v Tibetu. Při pátečních nepokojích v této čínské provincii zahynulo podle oficiálních údajů 10 lidí, tibetské exilové organizace uvádějí 30 potvrzených obětí.
    "Pokud Čína v této situaci nebude reagovat uspokojivým způsobem, nezmění své chování, nepřizná, co se stalo, a nezajistí volný přístup k informacím, potom podle mého názoru jednoznačně musíme bojkotovat olympijské hry," citovala Gerea agentura AFP.
    "Bylo by nesmyslné tvářit se i nadále, že je všechno v pořádku a všichni jsou spokojení. Něco takového je nemožné," dodal Gere.
    Osmapadesátiletý herec, na rozdíl od jiných tibetských aktivistů, zatím proti olympiádě v Pekingu nevystupoval a označoval hry jako sportovní a zábavní záležitost a možnost ke svobodné výměně informací.
    Gere rovněž vyjádřil pochopení pro protičínské nepokoje. "Tibeťané byli v posledních letech velmi opomíjeni, dokonce více než dříve," řekl.
    Poukázal rovněž na to, že čínské úřady potlačují náboženskou svobodu Tibeťanů. Nikde v provincii údajně nesmějí viset obrazy dalajlamy, kterého Tibeťané uctívají jako vtělení Buddhy. Peking naopak považuje dalajlamu za separatistu a obviňuje ho i z rozpoutání současných nepokojů.
    V Tibetu začaly v pondělí poklidné demonstrace u příležitosti 49. výročí neúspěšného protičínského povstání a odchodu duchovního vůdce dalajlamy do exilu. V pátek ale demonstrace přerostly v násilné nepokoje, při nichž protestující Tibeťané vypálili řadu obchodů ve správním středisku provincie Lhase. Čínské bezpečnostní složky následně protesty silou potlačily a uzavřely Tibet pro všechny zahraniční návštěvníky.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
díky
milan
16.03.08 06:29
trička
Vích
16.03.08 08:34
ad to bych do něj neřek...
ondrejcisler
16.03.08 11:33
ad ondrej cisler
karel kriz
17.03.08 01:42
zobrazit všechny komentáře