Královna Alžběta otevřela nový terminál v Heathrow

Zdroj
Jiří Majstr
Vložil
ČTK
14.03.2008 13:20
Velká Británie

Londýn

Londýn - Britská královna Alžběta II. dnes otevřela nejnovější, pátý terminál největšího evropského letiště v londýnském Heathrow. Pro veřejnost bude odbavovací hala otevřena 27. března. Terminál je plně vyhrazen mezinárodním letům společnosti British Airways.

    Královna v roce 1955 otevírala první odbavovací halu na tomto letišti, která dnes nese označení Terminál 2 a kam létají také České aerolinie. Dnes panovnici v nové hale přivítalo na 800 pozvaných hostů, mezi nimiž byli stavbaři, kteří se na budování terminálu podíleli, a zaměstnanci společnosti BAA, jež letiště provozuje.
    V předvečer slavnostního otevření zatkla policie člověka, který se dostal až na severní přistávací dráhu letiště. Policie také odpálila ruksak, který muž přinesl, ale nenašla žádnou nálož.
    Budova pátého terminálu se staví od září roku 2002, může přijmout najednou 50 letadel, což se do do roku 2010 zvýší na 60. Každou hodinu odbaví až 12.000 zavazadel a za rok 30 milionů cestujících. Stála 4,5 miliardy liber, tedy 144 miliard korun. Je největším zastřešeným prostorem v Británii, ale cestující by neměli jít ke dveřím letadla nikdy déle než pět minut.
    Terminál je napojen na metro a rychlovlak na nádraží Paddington, má ale i 3800 parkovacích míst pro auta. Uvnitř je 54 odbavovacích přepážek a 96 samoobslužných odbavovacích kiosků. British Airways předpokládají, že většina cestujících se odbaví předem z domova po internetu nebo ze samoobslužných kiosků. Součástí odbavení bude snímání otisků prstů a fotografování cestujících. Otisky prstů budou znovu kontrolovány před vstupem do letadla.
    Terminál je současně nákupním střediskem s módními butiky značek Gucci nebo Prada. Mezi restauracemi je i jedna, kterou řídí Gordon Ramsay, jenž má podnik i v Praze.
    Heathrow ročně odbaví přes 67 milionů cestujících. Kvůli zastaralým terminálům zde ale často panuje chaos, odbavovací haly jsou přecpané lidmi a každý výpadek letů výrazně znepříjemňuje cestování. Proto společnost BAA přijala rozsáhlý plán renovace všech nejstarších dvou terminálů, což by mělo situaci zlepšit pro 70 procent cestujících.
    Uvažuje se rovněž o třetí přistávací dráze, protože na nynějších dvou drahách přistává ve špičce jedno letadlo každou minutu. Tento plán stejně jako stavba pátého terminálu narážejí na tvrdý odpor ekologických organizací a zástupců obyvatel okolí letiště. Stavební povolení pro nejnovější odbavovací halu proto obsahovalo omezení ročního počtu startů na 480.000, na počet parkovacích míst a na míru hluku. Žádné z nich ovšem kritiky budovy neobměkčilo. Někteří kritici ovšem už dnes uvádějí, že je terminál na skutečné budoucí potřeby vlastně malý.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pro ignoranty z ČTK
Pavel Nasadil
14.03.08 04:21
na ja ...
chitektar
14.03.08 04:55
zobrazit všechny komentáře