Na Karlově mostě se musí vyměnit více kamenů, než se čekalo

Zdroj
Michal Burian
Vložil
ČTK
12.03.2008 20:15
Praha

Praha - Při opravách pražského Karlova mostu musejí dělníci vyměnit mnohem více kvádrů kamenného zábradlí, než se původně předpokládalo. Podle památkáře Ondřeje Šefců jsou na vině chyby při rekonstrukci jedné z  nejvýznamnějších památek v metropoli v minulém století. Kameny byly zděny na tvrdou maltu, dutiny byly vyplňovány cementem. Zadržovalo to vodu, která kamenné kvádry poničila.
    "Kameni to neprospělo. Dávat přírodní kámen do cementové malty je velký zločin," řekl ČTK Šefců, který na současné opravy dohlíží. Řada kamenů, které by jinak mohly na mostě zůstat, je podle něho v tak špatném stavu, že je jejich opětovné použití z ekonomického i památkového hlediska nevhodné. Vyměnit se budou muset čtyři až šest bloků z deseti. "Zjišťujeme dost strašné věci," dodal.
    Zábradlí se podle informací stavební firmy SMP CZ rozebírá po jednu až dvě řady kvádrů pod úroveň původní vozovky. V místech, kde byl použit cement, musí se spáry řezat pilou s  diamantovým řetězem. Kameny podle společnosti poškodila i sůl. "Porušena je prakticky celá řada kamenů v úrovni pod vozovkou," uvedla společnost na svých internetových stránkách.
    Oprava Karlova mostu začala loni v srpnu. Podle Šefců je dozděno mostní pole na severní straně mostu u Malé Strany, pole u  Čertovky se nyní zdí a pole u Kampy je rozebráno. Hlavním důvodem rekonstrukce je ale položení nové izolace proti vodě, aby se při zatékání netrhalo zdivo. Most také získá lepší odvětrání
    Izolace položená při opravě památky, která skončila v roce 1975, byla podle Šefců vadná už koncem 70. let. "Bylo typické pro tu dobu, že byly první poruchy tři roky potom," podotkl památkář.
    Nynější opravu zhruba za 220 milionů korun, která by měla skončit v  polovině roku 2010, provázejí i archeologické průzkumy. U Malostranské mostecké věže archeologové odhalili bok mostu. Na kamenech byly značky, jako jsou na mostecké věži. Musel být upraven projekt oprav, zdivo zůstalo zachováno. Odborníci odhalili také keramické střepy, nejstarší pochází patrně z 8. až 9. století. Stáří odpovídá tamnímu nejstaršímu osídlení.
    Další průzkum se konal v souvislosti s určením, kde na Malé Straně most končí. Je důležité to zjistit, aby se vědělo, kam až má být položena izolace, uvedl Šefců. Archeologové také provedli sondu na Křižovnickém náměstí. Podle Šefců se nepotvrdila teorie, že se tam nachází další oblouk; nenašel se. Také na Staroměstské straně se bude kopat, aby se zjistilo, kde most končí.
    Při opravě budou v mostu rovněž rozvedeny nové inženýrské sítě, mělo by se tam objevit plynové osvětlení. Ve druhé etapě se bude rekonstruovat kamenný plášť mostu. Všechny práce se provádějí tak, aby byl most neustále průchozí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články