Novinkou Chalupeckého ceny je nová porota a aukce

Zdroj
Šárka Mrázová
Vložil
ČTK
12.03.2008 13:45
Praha

Eva Koťátková
Praha - Prestižní výtvarná soutěž o Cenu Jindřicha Chalupeckého dnes vstoupila do 19. ročníku. Novinkou je nová mezinárodní porota a aukce děl pěti nominovaných finalistů, oznámili dnes na tiskové konferenci pořadatelé. Finalisty vybere komise do 30. června. Jejich expozice se uskuteční v Domě pánů z Kunštátu v Brně od 22. října do 23. listopadu. Vítěze letošního ročníku vyhlásí tradičně porota do poloviny listopadu.
    Aukce finálních děl by se měla konat v době pořádání brněnské přehlídky; pořadatelé by rádi získali i  některou ze sázkových kanceláří k vypsání kurzů na laureáta. Uvažuje se i o on-line zveřejnění příprav finální výstavy na internetu. Ocenění je důležité pro všechny účastníky soutěže, jak uvedla předsedkyně Společnosti Jindřicha Chalupeckého Charlotta Kotiková, vymezuje šíři českého výtvarného umění v  mezinárodním kontextu.
    Kandidáty na ocenění může nominovat do 30. dubna skupina kurátorů a výtvarných teoretiků, přihlásit se ale mohou i sami umělci. Novou porotu tvoří nezávislé kurátorky Němka Suzanne Altmannová, Američanka Elizabeth M. Gradyová, rektor pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové Pavel Liška, ředitelka polského Muzea moderního umění Joanna Mytkowská, umělec Jan Merta, Jana Oravcová z bratislavské Vysoké školy múzických umění a kritik Jiří Ptáček. Porota se obměňuje každé tři roky a podle Kotikové je důležité, že v ní působí nezávislí odborníci.
    Laureát získá šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku, šek v hodnotě 50.000 korun na podporu uměleckého rozvoje a dalších 100.000 korun na realizaci výstavy, projektu nebo katalogu. Loni obdržela prestižní Chalupeckého cenu pětadvacetiletá výtvarnice Eva Koťátková, která ve své práci originálním způsobem propojila performanci a sochařství. "Výměna názorů, pohledů a pobytů je pro uměleckou dráhu velice důležitá", upozornila Kotiková.
    Koťátková svou tvorbou navázala na tradici konceptuálního umění 60. let. Akce, objekty a kresby charakterizuje dadaisticky rozpustilým smyslem pro humor. "Cena mi přinesla výraznou pozornost, na kterou jsem nebyla zvyklá, a je příjemné, že se lidé o mou práci zajímají," řekla dnes ČTK Koťátková. Soutěžní videoprojekci dokumentující experiment prezentovala loni na podzim v pražské Galerii Jelení. Strávila při něm několik dní v jedné malé místnosti a zabývala se tématy jako jsou domácnost, každodennost, osobní prostor, izolace.
    Místnost mnohokrát přestavovala, stavěla si sama sobě překážky v podobě tunelů z překližek či se zastavěla prkny v rohu místnosti. Záznam její performance doplňovaly na výstavě s názvem Za mezi nad pod v (Pokoj) objekty sestavené z využitých věcí a kresby, které vznikly při experimentu.
    Koťátková připravuje na červen výstavu v pražské Galerii Václava Špály. Jejím tématem bude opět shluk kreseb, objektů a videodokumentací, tentokrát z  prostředí základní školy, kterou navštěvovala. Expozice bude umístěná i v brněnské galerii G99. V září se laureátka chystá na dva měsíce do New Yorku.
0 komentářů
přidat komentář