Na okraji Čeladné vyroste nová čtvrť s byty a akvaparkem

Zdroj
Elena Mazurová
Vložil
ČTK
12.03.2008 13:40
Praha

Čeladná (Frýdecko-Místecko) - Dvoutisícová Čeladná na Frýdecko-Místecku pokračuje ve svém rozvoji. Na pětihektarovém pozemku na okraji této podbeskydské obce vyroste nová vilová čtvrť Farské lúky se 120 apartmány a s akvaparkem. Byty postaví soukromí investoři z Česka a Nizozemska, řekl dnes na tiskové konferenci zástupce investorů Jakub Bernady. Starosta Pavol Lukša doufá v to, že díky akvaparku získá obec na atraktivitě. V obci už soukromí investoři postavili desítky nových bytů. K bydlení v Čeladné se loni nově přihlásilo na 80 lidí.
    "Apartmány začneme stavět asi za dva měsíce po výběru dodavatele, aby byly připravené k nastěhování v létě 2009. Zájem o bydlení je v Čeladné stále obrovský, i když cena bytů v této lokalitě se už vyhoupla nad 40.000 korun za metr čtvereční. Ještě před zahájením stavby máme třetinu bytů obsazených," uvedl Bernady, který je projektovým manažerem společnosti Conti Real Čeladná.
    Rozvoj Čeladné začal před více než sedmi lety, kdy vedení obce rozhodlo o několikasetmilionové investici do vybudování nového centra. Čeladná se tehdy těžce zadlužila, ale obec podle svého vedení se splácením dluhů nemá problémy.
    Výstavbu vodního světa má obec podle starosty Pavola Lukši dlouhodobě ve svém územním plánu. Koncem února záměr schválili zastupitelé. "Těch zařízení není nikdy dost a tím, že to postaví soukromý investor a bude to i provozovat, tak obec získá na atraktivitě a nebude jí to bolet v její peněžence," řekl Lukša na dotaz ČTK. Čeladná láká k bydlení nové lidi. Podle matrikářky měla obec ke konci minulého roku bezmála 2300 obyvatel, když k trvalému bydlišti se loni nově přihlásilo 76 lidí.
    Skupina Conti Real v Čeladné rovněž staví multifunkční budovu nové radnice a zatím vybudovala kolem stovky apartmánů. V  plánu má výstavbu stovek dalších. Podle Bernadyho to Čeladná dokáže svou rozlohou absorbovat. "V zahraničí jsou tyto kapacity násobně vyšší, obce to nijak nedegraduje. Do Špindlerova mlýnu se v pátek nahrne půl Prahy a infrastruktura tam nestačí, tady je potřeba, aby vedle bytů rostla vybavenost," dodal. Firma proto investuje kromě bytů i do rozvoje služeb a zázemí pro volný čas. "Postavíme čerpací stanici, restauraci a připravujeme modernizaci Ski areálu Čeladná," přiblížil nejbližší plány v Čeladné Bernady.
    Kromě akvaparku je dalším záměrem této developerské firmy založení agentury, která by se měla starat o pronájem apartmánů. "Řada bytů je pronajatých Korejcům, Italům či Holanďanům. Chybí ale nabídka krátkodobého pronájmu. Agentura by nabídla týdenní pronájmy apartmánů rodinám, je to cenově srovnatelné s hotelem," vysvětlil. Skupina Conti Real podle Bernadyho v Čeladné zatím proinvestovala 150 milionů korun. Projekt Apartmány Farské lúky bude stát přes sto milionů korun stavebních nákladů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články