Liberecká univerzita otevře nový obor zaměřený na design

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
11.03.2008 10:50
Liberec

Bořek Šípek

Liberec - Nový obor Design prostředí nabídne od nového akademického roku Fakulta architektury Technické univerzity v Liberci. Jde o  čtyřletý bakalářský obor, který zatím jiná fakulta architektury v zemi nenabízí. Obor vyplňuje prostor, který vznikl v posledních letech mezi architekturou a designem. Podobné obory jsou například na vysokých školách v Nizozemsku a ve Francii, připravují ho v Rakousku, řekl dnes novinářům děkan liberecké fakulty Bořek Šípek. Dodal, že fakulta připravuje k akreditaci i navazující magisterský obor.
    Design prostředí propojuje architekturu a volné výtvarné umění. "Dřív to dělali architekti, ještě ve 20. letech minulého století navrhovali všechno od toho domu až po bačkory majitele," poznamenal Šípek. V posledních letech se ale architekti detailům a umění věnují stále méně, většina z nich by podle Šípka měla problém navrhnout i kliku u okna. Takovým detailům se věnují designéři. "Tradiční průmyslový design ale není vázán místem, na rozdíl od toho design prostředí je vždy determinován svým okolím," uvedl Šípek.
    Fakulta architektury je druhou nejmladší fakultou Technické univerzity v Liberci. Založena byla v roce 1994. Od začátku prosazuje vlastní model soudobé školy architektury s poměrně malým počtem studentů. Nabízí tři bakalářské obory - Architektura a urbanismus, Výtvarná umění a Design prostředí. Zatímco většina bakalářských oborů na liberecké univerzitě je ale tříletých, tyto jsou o rok delší. "Tříleté studium neopravňuje ke vstupu do komory architektů," vysvětlil Šípek. Čtyřleté studium navíc podle něho dává větší prostor vyprodukovat vzdělané lidi schopné v oboru samostatně pracovat. V současné době na fakultě studuje 200 lidí.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
novy obor
libor mládek
11.03.08 04:51
ucel?
mudrc
11.03.08 07:44
ano
mina
11.03.08 09:50
mine
mudrc
12.03.08 07:43
specializace?
libor mládek
13.03.08 12:06
zobrazit všechny komentáře

Související články