Plzeň chce návrh na nové divadlo jen od třech ateliérů

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
11.03.2008 10:35
Plzeň

Portugalci vybrali Koolhaase. My vybereme Portugalce. Kdo vybere nás?
Plzeň - Plzeň osloví tři vybrané evropské architektonické kanceláře, aby pro ni navrhly nové divadlo za více než 300 milionů korun. Návrhy na výstavbu budovy, jež nahradí nevyhovující scénu Komorního divadla J. K. Tyla (DJKT), chce mít radnice k dispozici do konce srpna. Speciálně jmenovaná komise z nich v září vybere vítězný návrh. Bude posuzovat hlavně funkčnost objektu. ČTK to dnes řekla náměstkyně primátora Marcela Krejsová. Postup ještě musí projednat rada a 10. dubna schválit zastupitelé.
    "Po 12 letech jednání snad konečně přichází změna. Neutěšený stav komorního divadla se začíná řešit," uvedl ředitel DJKT Jan Burian. Podle něj už existuje přesná představa, co v novém divadle u výstaviště na prostranství mezi Palackého a Jízdeckou ulicí bude. Kromě hlavního sálu s kapacitou 500 diváků se počítá i s variabilní studiovou scénou pro dalších 200 lidí. Součástí jsou i výstavní prostory, kóje, orchestřiště pro 75 muzikantů, zkušebna orchestru, zkušebna baletního souboru, prostory pro alternativní divadlo, které by nabídlo moderní dramatizaci, a další. Celková plocha určená pro stavbu je téměř 8000 metrů čtverečních.
    Podle Krejsové nebude město vypisovat otevřenou soutěž, která by jen realizaci zdržela, ale osloví konkrétní architektonické kanceláře. "Budou to ty, jež už mají zkušenost s realizací divadel," uvedla Krejsová s tím, že se dvěma z  nich už město jednalo. "Určitě oslovíme Portugalce. Ti dokázali postavit divadlo za deset milionů euro (zhruba 250 milionů Kč) včetně vybavení," doplnila.
    Až bude znám vítězný návrh, vysoutěží město podrobný realizační projekt, poté zadá zakázku k vlastní realizaci. "Pokud vše půjde ideálně, kopnout bychom mohli v roce 2010, dokončit stavbu do roku 2012," dodala Krejsová. Součástí projektu bude i parkování, které má pamatovat na komfort návštěvníků. Parkoviště s vchodem do divadla propojí krytá pěší lávka.
    Město už minulý rok rozhodlo, že na stavbu uvolní z rozpočtu 200 milionů Kč. Dalších 100 milionů Kč předběžně přislíbil Plzeňský kraj. Zbylé peníze zkusí Plzeň sehnat z evropských fondů nebo ze státního rozpočtu.
    Nové divadlo nahradí Komorní divadlo z  roku 1937, které je dlouhodobě ve špatném až havarijním stavu. Podle Buriana nemá požadované protipožární zabezpečení. Kulisy musejí divadelníci vozit přes soukromý objekt, nevyhovuje zázemí. Zkušební prostory jsou nedostatečné. Například provozní montovaná část se kdysi stavěla na deset let a stojí už skoro 30. "Kdyby se mělo rekonstruovat, vyšlo by to na 700 milionů korun," dodal Burian.
13 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Parkování...
Karel Makoň
11.03.08 06:51
Parking
Vích
11.03.08 09:25
hlavně levně
honza
12.03.08 12:48
bohaté město
Milan
12.03.08 06:14
zobrazit všechny komentáře

Související články