V Drážďanech demonstrovalo 15.000 lidí proti mostu

Vložil
ČTK
10.03.2008 09:25
Německo

Drážďany

Drážďany - V saské metropoli Drážďanech dnes na 15.000 lidí demonstrovalo proti zahajované kontroverzní výstavbě mostu přes Labe u Lesního zámečku a požadovalo změnu projektu na tunelové překonání říčního toku. Reagovali tak na páteční výrok expertního týmu Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), který doporučil tunelovou variantu. Naznačil také, že v případě výstavby mostu budou labská nábřeží v Drážďanech vyškrtnuta ze seznamu světového dědictví UNESCO.
    Demonstranti pod heslem "vyjít si vstříc" vyzývali saské úřady, aby nehledě na řadu rozhodnutí a formální zahájení stavby loni v listopadu přece jen zvážily výhodnost tunelové varianty, která Drážďany nerozkmotří se světovou kulturní organizací. Předseda německého výboru památek UNESCO Horst Wadehn varoval, aby město neriskovalo svou účast na prestižním seznamu světového dědictví. "Ti, co podporují výstavbu mostu, se musí ještě více dozvědět o významu kategorie světového dědictví," řekl.
    UNESCO plánovanému mostu vytýká, že naruší charakter nábřeží řeky a tím i zápis břehů do seznamu světového dědictví. Podle expertního týmu by případná stavba tunelu měla na okolní krajinu výrazně menší vliv. Vedení města tunelovou variantu už v minulosti odmítlo jako nevhodnou pro danou lokalitu a nadále prosazuje přemostění řeky. Požadavkům světové organizace se pokusilo vyhovět tím, že místo původního masivního mostu připravilo projekt zeštíhlené verze, který odeslalo do centrály UNESCO v Paříži.
    Podle obhájců projektu Drážďany most potřebují k tomu, aby z přetíženého historického centra, také památkově chráněného, mohla být odkloněna značná část dopravy. Drážďany trvají na výstavbě mostu s poukazem na to, že tak rozhodl plebiscit v roce 2005. V  současnosti jsou břehy Labe v Drážďanech na seznamu "ohrožených památek UNESCO", což je forma nejvyššího varování před vyškrtnutím.
    UNESCO bude o  plánovaném přemostění Labe v Drážďanech jednat na svém červencovém zasedání v  Quebeku. Tam by se také mohlo rozhodnout o vyškrtnutí drážďanských břehů ze seznamu. Generální tajemník UNESCO Koičiro Macuura vyjádřil naději, že se organizaci ještě podaří dojednat s drážďanskou radnicí vhodný kompromis. "Jsem přesvědčen, že přijdou konstruktivní jednání, která nám umožní zachovat kulturní krajinu údolí Labe v okolí Drážďan," řekl.
    Německo má problémy i s dalšími památkami zapsanými na seznam UNESCO. Jde například o most přes Rýn v  oblasti známé skály Loreley, kde odborníci světové organizace připouštějí problém dopravy řešit nanejvýš přívozem. Debata o pevném přechodu Rýna v této oblasti se vede už desítky let a je stále naléhavější. V této části řeky mezi Mohučí a Koblenzem, dlouhé asi 100 kilometrů, totiž přes Rýn nevede žádný most, což způsobuje problémy nejen občanům, ale i ekonomice, a zbytečně to zahušťuje dopravu jinde. Také zde ale místní úřady chtějí otázku řešit pomocí plebiscitu a jen doufají, že lidé "nebudou chtít zápis v seznamu UNESCO ohrozit" a stavbu zamítnou.
0 komentářů
přidat komentář