V krnovské Flemmichově vile bude expozice o architektech

Zdroj
Hana Záveská
Vložil
ČTK
09.03.2008 01:05
Praha


Krnov (Bruntálsko) - Město Krnov připravuje pro Flemmichovu vilu Expozici secese a individualistické moderny. Stálá výstava bude věnována evropsky proslulým architektům, kteří se narodili na severu Moravy. Ve vile se objeví také užité umění, které navrhovali krnovský rodák Leopold Bauer, opavský rodák J. F. Olbrich nebo autor vily Otto Prutscher. Muzejní expozici za 300.000 korun chce město otevřít v září, na její přípravu dostalo polovinu prostředků od Moravskoslezského kraje, řekla ČTK mluvčí Krnova Dita Círová.
    Architekti Bauer, Olbrich i Prutscher zanechali v Krnově výraznou stopu. "Žáci slavného vídeňského architekta Otto Wagnera město velmi ovlivnili, například Bauer projektoval vily krnovských továrníků, kteří ve městě působili před válkou. Flemmichova vila, která byla postavena podle Prutscherova návrhu v roce 1914, je jeden z mála objektů moderny, který patří městu," řekla ČTK starostka Renata Ramazanová.
    Expozice je podle ní skvělou příležitostí představit veřejnosti tyto architekty také jako designéry konce 19. a počátku 20. století. "Prutscher projektoval vilu od kávové lžičky až po zahradu. Obnovit původní vybavení vily by bylo ale složité, protože se objevuje jen na aukcích po celé Evropě. Bude nezbytné vytvořit nový dobový interiér ve spolupráci s  uměleckoprůmyslovým muzeem v Brně a Praze," naznačila starostka.
    Pracovníci krnovského muzea připraví do konce března ideový záměr expozice, o měsíc později by měl být hotový přesný seznam věcí, které bude obsahovat. V létě čeká Flemmichovu vilu stavebně-historický průzkum kvůli případným stavebním úpravám. "Část expozice otevřeme na podzim, celý interiér vily bude hotový až v roce 2010," upřesnila ředitelka Městského informačního a kulturního střediska Kateřina Lindovská.
    V dalším patře budovy vznikne galerie pro krátkodobé výstavy, která přivítá návštěvníky už na konci dubna. První výstava s názvem Dlouhé safari z Opavy do Keni připomene opavské kořeny spisovatelky a ochránkyně zvířat Joy Adamsonové. Další výstavy představí zřejmě díla krnovských umělců ze skupiny A13 a žáků základních uměleckých škol.
    Vilu v Hlubčické ulici si nechal postavit jako své rodinné sídlo přední krnovský továrník Theodor Flemmich a obýval ji do roku 1948. Poté zde město tři roky ubytovávalo osm rodin a v letech 1951 až 2003 byl v celém areálu kojenecký ústav. Vila, hospodářská budova, skleník, sad a okrasná i užitková zahrada zejí prázdnotou od roku 2004, kdy Moravskoslezský kraj převedl areál na město s  podmínkou, že nebude sloužit komerčním účelům.
    Do městské ankety o  využití vily se vloni zapojilo téměř 8500 obyvatel Krnova. Více než čtvrtina z  nich si přála, aby hlavní budovu opět využívaly děti, a také handicapovaní. Zastupitelé nakonec rozhodli, že se vila stane muzeem, galerií a spolkovým domem. O hospodářskou budovu projevila zájem Slezská diakonie, která by v ní vytvořila cvičné byty pro své klienty. "Skleník by využívali k pracovní terapii, pečovali by o zahradu a v zimě udržovali chodníky," upřesnila Círová. O  sociálním využití objektu bude rozhodovat rada města.
0 komentářů
přidat komentář

Související články