Nábytek z vily Tugendhat se stal kulturní památkou

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
05.03.2008 22:05
Praha

Praha - Čtyři kusy nábytku z původního vybavení brněnské vily Tugendhat se staly kulturními památkami. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury, které o svém závěru informuje na své internetové stránce. Tyto části vybavení vily byly vráceny původním majitelům, uloženy jsou v Moravské galerii v Brně.
    Prohlášení kulturní památkou mimo jiné znamená, že objekty nelze vyvézt trvale do zahraničí. To se stalo v případě Lehmbruckovy sochy z vily Tugendhat, kterou se rozhodli potomci původních majitelů vily prodat na londýnské aukci.
    Socha Torzo kráčející ženy pocházející z vily Tugendhat se před rokem v  Londýně vydražila za více než 40 milionů korun. Předtím ležela po desetiletí v  brněnském galerijním depozitáři, ceněna byla na pouhé desítky tisíc korun. Protože nebyla prohlášena kulturní památkou, mohli ji potomci původních majitelů krátce poté, co ji získali, vyvézt a prodat. Ministerstvo sice předtím podnět na její prohlášení za památku dostalo, nicméně tak neučinolo. Uvádělo, že za památku byla prohlášena celá vila včetně vybavení a včetně repliky sochy, která se v domě nachází.
    Soubor čtyř kusů nábytku z původního vybavení vily Tugendhat tvoří bufet z lakovaného dřeva, chromované oceli a opaxitového skla, lavice z lakovaného dřeva, stolek z chromované oceli a skla a křeslo z  chromovaných trubek potažené kůží a plyšem.
    Jedním z důvodů, proč byly předměty za kulturní památku prohlášeny, je to, že se jedná o jediné kusy z  originálního vybavení, které se do dnešních dnů zachovaly. Prohlásit je za památku doporučil krajský úřad i brněnské územní pracoviště Národního památkového ústavu, mimo jiné proto, že se "… jedná o závažná díla, a to jak v  kontextu tvorby předního světového architekta Miese van der Rohe, tak vzhledem k  jejich významu pro české kulturní prostředí v minulosti i současnosti".
    Podle odborníků si největší pozornost ze čtyř předmětů zasluhuje bufet, jehož konstrukce odkazuje ke stavebnímu řešení hlavního obytného prostoru vily, jehož nosné části jsou tvořeny pouze sloupy opatřené zvnějšku pláty z chromované oceli.
    Ministerstvo kultury po vyhodnocení všech posudků dospělo k  závěru, že se v případě souboru těchto čtyř kusů nábytku jedná o "kvalitní příklad originálního nábytku z jedné z nejprestižnějších a uměleckohistoricky nejcennějších funkcionalistických staveb na našem území. Tyto unikáty svým uměleckým významem dokumentují vývoj moderního nábytkářského designu v  celosvětovém měřítku". Také skutečnost, že autorem zmiňovaných artefaktů je přední funkcionalistický architekt a jeden ze zakladatelů moderní architektury Ludwig Mies van der Rohe, jejich význam a kulturní hodnotu jen podtrhuje, uvádí ministerstvo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články