Výměna zničených krovů radnice v Bohdanči potrvá roky

Vložil
ČTK
04.03.2008 15:20
Praha

Lázně Bohdaneč (Pardubicko) - Krovy historické radnice v Lázních Bohdaneč napadla dřevokazná houba, červotoči a tesaříci. Výměna dřevěných částí potrvá několik let, město na kompletní opravu kulturní památky nemá peníze, řekl ČTK místostarosta Zdeněk Gilar.
    "Jde o pět milionů korun. Pokusíme se získat dotace od kraje nebo od státu," uvedl Gilar.
    Radnice nyní připravuje projektovou dokumentaci na sanaci krovu. Nejčastěji jsou krovy napadené červotoči a tesaříky, lokálně i dřevokaznou houbou. Poškozeny jsou zejména pozednice, vazné trámy, krokve a sloupky. V druhém patře je silně poškozena konstrukce zvoničky, krokve v hřebenové části a rozpěry, vyplývá z  odborného posudku.
    Současná radnice na náměstí vznikla přestavbou tří domu v roce 1530. Renesanční podobu jí vtisklo podloubí a věžičky se zvonkem. V  roce 1772 přibyly na budově barokní prvky, jeden oblouk podloubí a průčelí zakončené atikou.
    Původně na radničním dvoře stávalo vězení a u sloupů podloubí mučicí nástroje. V 18. století se objevil u vstupu radnice vídeňský loket, kde si mohli kupující na trhu zkontrolovat správnou míru. Sál současné radnice koncentroval společenský život, hrávalo se tam divadlo, konaly se taneční zábavy.
    Radnice prošla nákladnou rekonstrukcí na přelomu 70. let 20. století. Nová fasáda byla zhotovena v roce 1999.
0 komentářů
přidat komentář