Šternberský hrad se chystá na opravu za norské peníze

Vložil
ČTK
02.03.2008 17:20
Praha

Šternberk (Olomoucko) - Hrad Šternberk se jako jeden z mála památkových objektů uchází o dotace z norských fondů, které tvoří část zdrojů EU. Pokud hrad se svou žádostí uspěje, čekají jej největší stavební úpravy od poslední přestavby za Lichtenštejnů. Ze 109 objektů, které jsou pod státní správou Národního památkového ústavu, se o norské dotace uchází jen šest, uvedla kastelánka Helena Gottwaldová.
    Opravit by se měla renesanční vstupní brána a objekty předhradí i podhradí, například bývalé Muzeum hodin. "V podhradí bychom pak chtěli prezentovat útrpné právo. Máme k tomu bohaté dokumenty včetně smolné knihy a dalšího mobiliáře.
    Oprava by se týkala i bývalého bytu malíře Vojkůvky, kde dříve bývala šatlava," objasnila Gottwaldová. Rekonstruovat by se měl také starožitný výtah, který si na hradě nechali na přelomu 19. a 20. století vybudovat Lichtenštejnové. "Tehdy došlo k poslední přestavbě. Zavedli na hrad také vodu a elektřinu. První patro zpřístupnili veřejnosti a do druhého, kde bydleli, jezdili výtahem," řekla kastelánka. Výtah s dřevěnou kabinou se pokazil v 50. letech, od té doby je mimo provoz. Původní strojovna je podle Gottwaldové technickým unikátem.
    Lichtenštejnové nechali na hradě zazdít okrouhlou věž. Letos by v ní měl pokračovat archeologický průzkum.
    Norské peníze by také měly posloužit na dokončení renovace tapet a opravu Lichtenštejnské kuchyně, která by mohla být výchozím místem nového prohlídkového okruhu.
    Gottwaldová uvedla, že správa hradu chystá opravu za 19 milionů korun už dva roky. Z norských fondů by chtěla 13 milionů. "Jako státní objekt si nemůžeme sáhnout na jiné peníze, je to pro nás jedna z mála možností," řekla. Doplatek by obstaral stát a Národní památkový ústav.
    Turistickou sezonu zahájí Šternberk velikonočním jarmarkem 22. března. Na letošek je pro návštěvníky v plánu asi třicet akcí. Město na ně přispělo 130.000 korunami. Mezi nimi bude i výstava historie odívaní ve šlechtických interiérech a zavedení projížděk na koních.
0 komentářů
přidat komentář