Z Vyšehradu zmizel bez povolení památkově chráněný objekt

Zdroj
Tereza Měrtlová
Vložil
ČTK
27.02.2008 16:30
Praha

Praha - Praha má o památku méně, z Vyšehradu totiž zmizel bez povolení památkově chráněný objekt. Firma, která loni zvítězila ve výběrovém řízení Českých drah a koupila historickou budovu nádraží na Vyšehradě, bez vyjádření památkářů i drážního úřadu zbourala bývalou čekárnu. Domek stál mezi kolejemi a s hlavní budovou ho spojoval podchod.
    "Vlastníkovi jsme psali s tím, že objekt nádraží Vyšehrad je vyhlášen za nemovitou kulturní památkou a že ho zbourali bez našeho povolení," řekla dnes ČTK Ivana Síbrtová z památkového odboru pražského magistrátu. Firma TIP Estate nepožádala ani o vyjádření drážního úřadu, sdělil ČTK náměstek stavební sekce úřadu Michal Fořt. Povolení přitom bylo podle něj pro odstranění domku nutné. Stanovisko vlastníka se ČTK nepodařilo získat.
    "Jedná se o hrubé porušení zákona," uvedla Síbrtová. Společnosti hrozí pokuta do 100.000 korun. Odbor se podle Síbrtové chystá zahájit řízení, chce požádat o spolupráci i radnici druhé městské části, ve které se nádraží nachází.
    "Myslím si, že budova zmizet nemusela, protože je to památkově chráněný objekt. Mě to velmi překvapuje, měli se k tomu vyjádřit památkáři," řekl ČTK zástupce starostky Prahy 2 Václav Vondrášek. Podle něj byla ve výběrovém řízení drah podmínka, že bývalá čekárna se má přesunout. "My jsme se stěhováním nesouhlasili, protože přestěhovat něco, co má urbanistickou hodnotu ke vztahu k hlavní budově, se nám nelíbilo," dodal Vondrášek. I pokud by společnost měla v úmyslu domek pouze rozmontovat a přemístit jinam, musela by k  tomu podle Síbrtové mít povolení, a to neměla.
    České dráhy se k  likvidaci památky nechtějí vyjadřovat. "My jsme prodali tento objekt ve veřejné soutěži za 42 milionů korun. Bohužel, my už s tím nemůžeme nic dělat," uvedl mluvčí drah Ondřej Kubala.
    Zbourání domku mezi kolejemi není jediný problém, který nový vlastník má. Nelegálně vykácel keře a stromy na pozemcích vedle nádraží. Informoval o tom dnes Pražský deník. Případ řeší Česká inspekce životního prostředí i odbor životního prostředí Prahy 2. "Totálně tam také zničili chodník. Vjeli na něj náklaďáky a celý chodník z mozaikové dlažby rozorali," uvedl Vondrášek.
    Pro historickou budovu, která je ve velmi špatném stavu, hledaly dráhy nájemce od začátku 90. let. Minulý rok vypsaly výběrové řízení, společnost TIP Estate nabídla nejvyšší nabídku. O budovu měla zájem i radnice Prahy 2, chtěla tam vybudovat kulturně-společenské centrum.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
???
novotný
27.02.08 04:29
vlaky jezdí dál...
Pavel Nasadil
27.02.08 04:52
Pomsta - námět
Pavel Nasadil
27.02.08 04:16
nechápu
Pepe
28.02.08 09:59
Chůze do práce???
Zapa
28.02.08 10:39
zobrazit všechny komentáře

Související články