Jednání o knihovně ani dnešek ještě nerozhodl - aktualizováno

Vložil
ČTK
27.02.2008 17:00
Praha

Praha - Ani dnešní jednání týmu Národní knihovna, které bylo dlouho předem avizované jako závěrečné, nerozhodlo o tom, zda nová budova Národní knihovny (NK) podle návrhu Jana Kaplického bude v Praze na Letné postavena. Členové týmu po své dnešní schůzce novinářům řekli, že počkají na vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Jak dlouho však budou čekat, zatím netuší.

    Jan Kaplický také dnes uvedl, že jeho právníci jsou připraveni podat na Prahu žalobu k mezinárodnímu soudu. I Kaplický ale čeká na rozhodnutí antimonopolního úřadu. Zatím věří, že ten rozhodne kladně a na základě jeho vítězného návrhu bude moci začít vznikat studie proveditelnosti stavby. Ta je podle ředitele NK Vlastimila Ježka další fází příprav stavby, zpřesní podobu stavby či množství potřebných peněz a bude také třeba k dalšímu jednání o pozemku.
    Běžně autorům, kteří zvítězí v architektonických soutěžích, nevzniká automaticky nárok na to, že stavba podle jejich návrhu vznikne. Soutěž na Národní knihovnu se ale pořádala podle pravidel Mezinárodní unie architektů - podle nich má vítěz takto pořádané soutěže v případě, že se jeho návrh nebude realizovat, nárok na odškodnění ve výši odměny za první místo. Může také svůj oceněný návrh realizovat jinde. Odměna za první místo v soutěži na novou budovu NK byla 160.000 euro (tehdy asi 4,5 milionu korun).
    Architekt dnes také zmínil, že v případě, kdy by se v Praze budova podle jeho návrhu nestavěla, jsou ve hře další města - Brno, České Budějovice či ještě jedno, které nejmenoval. O návrh již dříve projevilo zájem i zahraniční město - Edinburgh ve Skotsku.
    Kaplický dnes v Klementinu představil nový model svého návrhu budovy, který jeho ateliér Future Systems zhotovil. Oproti původnímu, na kterém plášť budovy byl spíše dozelena, je na novém modelu povrch stavby zlatavý. Podle ředitele NK to však neznamená ústupek nátlaku, ale návrat k původnímu plánu. I sám Kaplický od začátku vždy budovu popisoval v barvě šampaň.
    Tým Národní knihovna dnes sice nerozhodl, ale ukončil svou práci. Výstupy expertních skupin památkářů a architektů umožňují další postup přípravy stavby knihovny, uvedli zástupci týmu. Právníci však nedošli k  jednotnému závěru, a proto se náměstek ministra kultury a člen týmu František Mikeš obrátil na ÚOHS. Chce zjistit, zda je možné na základě výsledků mezinárodní architektonické soutěže vyhlásit veřejnou zakázku.
    Úřad se v  minulosti již dvakrát kauzou kolem zamýšlené stavby knihovny zabýval. Podnět mu k tomu dali architekti, kteří se také soutěže zúčastnili. Jejich podněty ale antimonopolní úřad zamítl s tím, že mu nepřísluší zabývat se soutěží, která se konala podle pravidel Mezinárodní unie architektů.
    Ředitel NK s  náměstkem Mikešem a pražským primátorem Pavlem Bémem prý požádali ÚOHS, aby rozhodl co nejrychleji. "Nicméně zaručit, že to bude do měsíce, to nikdo z nás nedokáže, neboť ÚOHS neřídíme a pevně doufám, že ÚOHS neřídí vůbec nikdo ze zúčastněných, z členů týmu Národní knihovna," konstatoval po jednání Ježek. Úřad má na rozhodnutí standardně lhůtu 60 dní, ta však může být přerušena kvůli doplňování vyžádaných podkladů a celé řízení může trvat i několik měsíců.
    Bém, který je také členem týmu, dnes dlouhá jednání o případné nové budově Národní knihovny přirovnal ke složité stavbě. Ta podle něj také musí mít nejdříve pevné základy a těmi jsou podle něj právě rozhodnutí příslušných úřadů.
    Ježek zopakoval, že NK nutně a brzy potřebuje rozšířit prostorové kapacity. V polovině příštího roku historický komplex Klementina opustí Státní technická knihovna, čímž se v něm uvolní depozitáře pro asi 600.000 svazků. Vzhledem k tomu, že se fond NK ročně rozšíří asi o 100.000 svazků, oddálí se krize asi o pět let. "Nejpozději v roce 2017 jsme opravdu kompletně plní a jestliže do té doby nebudou nové kapacity, nové depozitáře, a to vůbec nemluvím o nových studovnách, které jsou potřebné, tak skutečně zavíráme," dodal Ježek.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
info
27.02.08 05:52
zobrazit všechny komentáře