O péči o památky se přijede přesvědčit ředitel centra UNESCO

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
25.02.2008 21:45
Praha

Praha - Mise expertů UNESCO, která tento týden přijede do Prahy, se zúčastní i ředitel Centra světového dědictví UNESCO Francesco Bandarin. Podle zainteresovaných odborníků se tak vysoce postavený úředník účastní podobných misí jen výjimečně. Svědčí to podle nich o mimořádné pozornosti, kterou centrum Praze věnuje.
    Může to ale být i vyjádřením nedůvěry v objektivitu zprávy, kterou český stát o své péči o historické centrum Prahy zapsané na seznam světového dědictví výboru UNESCO posílá, řekl ČTK zdroj z oblasti památkové péče, který si nepřál být jmenován. Ministerstvo účast Bandarina v  misi komentovat nechtělo.
    Mise expertů UNESCO přijede do Prahy zjišťovat, jak se ČR stará o to, aby Praha nepřišla o hodnoty, pro něž byla na seznam světového dědictví zapsána. Před rokem nad touto péčí vyjádřilo UNESCO "vážné znepokojení" - především kvůli chystané výstavbě dalších výškových budov na Pankráci.
    Za UNESCO navštěvují světové památky různé typy misí. Pokud se teprve jedná o případný zápis památky na seznam světového dědictví, přijíždějí na místo zástupci ICOMOS (Mezinárodní rada památek a sídel), jež je poradcem UNESCO v tomto směru. Na takzvané reaktivní mise, kam patří i ta současná pražská a která znamená posouzení péče i již zapsané památky, jezdí vedle odborného pracovníka ICOMOS i "diplomatická mise". Je jí zástupce Centra světového dědictví UNESCO.
    Aby přijel přímo ředitel centra je však výjimečné. Loni takto například navštívil Petrohrad, kde se plánuje také výstavba výškové budovy. Návštěva Bandarina v Praze může znamenat, že se chce osobně přesvědčit, zda zprávy vypracované státními a městskými úředníky nejsou daleko od skutečnosti.
    Loni v létě požádal výbor UNESCO ČR, aby do konce letošního února znovu zvážila dopady projektů na výjimečné celosvětové hodnoty historického centra Prahy. "Vážné znepokojení" UNESCO je prvním z kroků, které výbor činí; po něm následuje zápis na seznam světových památek v ohrožení. Odpovědné české státní instituce však podle svých dosavadních vyjádření příliš obav z tohoto kroku nemají.
    Krátce po loňském vyjádření UNESCO ministerstvo kultury uzavřelo správní řízení ohledně výškových staveb na Pankráci a potvrdilo rozhodnutí magistrátu, které budovy povolilo. Pankrácká pláň je v ochranném pásmu památkové rezervace. Na základě shromážděných podkladů se podle ministerstva nepodařilo prokázat, že by zamýšlené stavby natolik narušily hodnoty rezervace, aby bylo možné posoudit záměr jako nepřípustný.
    Česko a Praha odeslalo výboru UNESCO celkem tři materiály - studii, respektive průběžnou zprávu o zpracování studie týkající se metodiky posuzování případné výstavby výškových staveb ve městě, Zprávu o stavu památkové péče o  historické jádro Prahy a Prohlášení o světově výjimečné hodnotě Prahy.
    Studii vizuální integrity však magistrát nezveřejnil, stejně jako ministerstvo kultury nezveřejnilo obsah obou zpráv.
    Experti UNESCO chtějí v Praze zjistit, co od jejich minulé mise Praha pro ochranu architektonických a krajinných hodnot největší městské památkové rezervace udělala. Chtějí se také setkat se zástupci občanských sdružení, která pankráckou výstavbu kritizují. Mise UNESCO na místě zjistí stav památkové ochrany v Praze a připraví podklady pro další jednání výboru v kanadském Quebecu letos v létě.
0 komentářů
přidat komentář