Vláda projedná novelu památkového zákona

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
21.02.2008 19:00
Praha

Praha - Ministr kultury v pondělí předloží vládě novelu památkového zákona. Ta mimo jiné výrazně zvyšuje sankce za porušení památkového zákona, nově však zavádí plány ochrany památkových zón a rezervací a přesouvá v jejich případě dosavadní pravomoci státu na krajské úřady. A právě posledně dvě zmíněné změny kritizuje Sdružení profesionálních pracovníků památkové péče a někteří další památkáři.

    Stanovisko ministerstva k tomu získat nelze, neboť to odmítá návrh novely zveřejnit, dokud není vládou schválen.
    V návrhu novely, který má ČTK k dispozici, předkladatelé uvádějí, že zamýšlená úprava chce snížit administrativní zátěž občanů a přiblížit orgány, které rozhodují ve správních řízení, jejich účastníkům. Novela by měla začít platit 1. července 2008.
    Kritizovanou částí novely je především úprava týkající se režimu vymezování ochranných pásem nemovitých národních kulturních památek (NKP), památkových rezervací a zón. Podle autorů umožní lepší péči o tyto komplexy a umožní odbourat nutnost vyjadřování památkářů k zásahům, které v památkové rezervaci či zóně nemohou narušit její hodnoty.
    Novela zavádí nový institut - plány ochrany památkových rezervací a zón. Tyto plány mohou podle novely vydávat krajské úřady po projednání s ministerstvem kultury. Bude v nich vyznačeno, u jakých nemovitostí, nejsou-li kulturní památkou, ale jsou v památkové rezervaci nebo zóně, nebo u jakých druhů prací na nich není třeba žádat stanovisko památkářů.
    Sdružení tento návrh kritizuje proto, že by se podle něj v případě jeho přijetí a převedení pravomoci státu na kraje snížila vážnost ochrany kulturních hodnot a výrazně by se omezil státem deklarovaný veřejný zájem na ochraně kulturního dědictví.
    "U obdobného způsobu ochrany přírodních hodnot jsou pravomoci buď v rukou vlády, ministerstva či orgánů ochrany přírody vybavených aparátem specialistů, krajské úřady specialisty na památky nemají," upozorňuje členka sdružení Dana Novotná.
    Novela podle ní také tříští výkon státní památkové péče a znemožnila by přijetí systémových opatření na celostátní úrovni.
    To, že by vlastníci některých nemovitostí v rámci památkové zóny nemuseli žádat třeba o povolení památkářů při rekonstrukcích či úpravách svého domu, by podle sdružení bylo v rozporu s mezinárodními úmluvami, například s Úmluvou o ochraně architektonického dědictví Evropy.
    Úmluva rozlišuje předmět ochrany na jednotlivé statky a území. V případě rezervací stanoví, že předmětem ochrany je historický půdorys, jemu odpovídající prostorová a hmotová skladba, městské interiéry a podzemní prostory, dominanty, kulturní památky i ostatní objekty dotvářející prostředí.
    Na krajské úřady by podle novely měly přejít i další pravomoci - třeba v případě, že se vlastník NKP o ni nestará, mohl by nově krajský úřad namísto ministerstva nařídit, že budou nutné opravy NKP učiněny na náklady vlastníka.
    O dočasném vývozu NKP do zahraničí by již podle novely neměla rozhodovat vláda, jako je tomu dosud, ale ministerstvo kultury, které tak činí v případě kulturních památek.
0 komentářů
přidat komentář