Vodní stěna na plovoucím pontonu pro Vláčilovy filmy

Vložil
ČTK
21.02.2008 10:40
Praha

Praha - Sekvence z nejslavnějších snímků Františka Vláčila Údolí včel a Marketa Lazarová se budou promítat na vodní stěnu, která bude instalována na Vltavě. Neobvyklá projekce bude součástí doprovodného programu výstavy o Vláčilovi, která začala minulý týden v Císařské konírně na Pražském hradě. V centru Prahy bude možné promítání na vodu sledovat od 21. do 23. února, vždy od 18:00 do 21:00. ČTK o tom za pořadatele informovala Martina Reková.

    Vodní stěna bude umístěna na plovoucím pontonu na Vltavě poblíž Mánesova mostu a Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Projekce tak bude nejlépe viditelná z Karlova mostu při pohledu po směru toku Vltavy. Večer je navíc vodní stěna téměř neviditelná, takže vzbuzuje dojem, že neorámovaný obraz vyrůstá z vody, slibují pořadatelé.
    Unikátní systém dvojité stěny podle nich vyvolává iluzi trojrozměrného obrazu. Po třech únorových dnech slibují pořadatelé další projekce na březen a duben.
    Projekce v suterénu Císařské konírny zahrnují krátké dokumenty věnované buď přímo osobě Františka Vláčila či méně známé dokumentární filmy natočené Vláčilem. Budou přístupné návštěvníkům výstavy zdarma od 22. února na základě předložení vstupenky z výstavy.
    Promítat se budou například filmy V síti času Františka Uldricha či Genus režiséra Karla Smyczka, Vláčilova prvotina Skleněná oblaka či jeho snímek Praha secesní natočený v období normalizace.
    V sále Mladotova domu ve Vikářské ulici se budou po celou dobu trvání výstavy konat projekce Vláčilových stěžejních filmů Údolí včel, Marketa Lazarová, Ďáblova past a Holubice. Vstupné na tyto projekce stojí 50 korun, každý návštěvník výstavy má v ceně vstupenky jednu projekci zdarma. Přesný rozpis projekcí lze nalézt na stránkách výstav www.frantisekvlacil.cz.
0 komentářů
přidat komentář